Serie Rassenshows: Agrico: zoeken naar specifieke rassen voor specifiek gebied
Agrico streeft er naar rassen te kweken met een brede ziekteresistentie en een hoge opbrengst en oogstzekerheid voor de teler. „We zoeken voor elk gebied in de wereld naar de juiste rassen”, zegt commercieel manager Wieger van der Werff.
De productmanagers kennen de voorkeuren van de telers en de klimatologische omstandigheden in elke regio waar Agrico actief is, aldus Van der Werff. „Het is een gezamenlijk inspanning van productmanagers én klanten om de juiste aardappel voor het juiste gebied te vinden. Zij testen de rassen in de landen zelf en checken gezamenlijk het ‘gedrag’ van de aardappel. Maar het meest belangrijk is dat zij samen de markt kennen.”
Innovatieve rassen
Agrico zet dit seizoen drie jonge innovatieve rassen in de spotlights: Spectra, Levante en Babylon. Spectra is een ras voor de Europese markt, met goede opbrengsten en een goede smaak, aldus Van der Werff. Het ras is geschikt voor alle retailers en voor de traditionele markten op het Europese continent.
Levante is een ras voor de detailhandel en meer traditionele markten. De aardappel, die door de consument voor verschillende doeleinden in de keuken te gebruiken is, heeft een lange knolvorm, met een redelijk goede droge stof en is resistent tegen phytophthora. Babylon is min of meer een lookalike van de Agria. De aardappel kan worden gebruikt voor de industriële productie van frites en chips, maar ook voor zelfgemaakte frites, vertelt Van der Werff.
Concurrentie
Volgens de commercieel manager wordt 2020-2021 een moeilijk seizoen. Normaal gesproken is dit hét moment waarop een aantal grote markten op het punt staat om afgesloten te worden, zegt hij. „Daar hoort persoonlijk contact bij en daarom zijn de rassenshows zo belangrijk. Dat valt nu allemaal weg door corona. Maar de concurrentie is moordend, ook vanuit het buitenland. Ik zit al 30 jaar in het vak; dit hebben we de laatste 15 jaar niet meer meegemaakt.”
Van der Werff ziet door de corona- en economische crises een devaluatie van de valuta in vooral Afrikaanse en Aziatische landen. „Veel van onze klanten geven hún klanten een voorfinanciering, de schuld wordt dan na de oogst terugbetaald. Dat lijkt nu te mislukken.” Daarnaast is voor sommige bestemmingen de automatische routing van containervervoer verstoord, weet hij. „Zo hebben we in plaats van een containerschip een koelboot naar Sudan gestuurd. Onze agent in Irak overweegt zelfs met een vrachtwagen aardappelen te vervoeren, omdat er geen containers meer zijn te vinden.”
Wachten op marktherstel
Wieger van der Werff verwacht voorlopig geen herstel op de aardappelmarkt. Zolang er geen vaccin tegen corona is, zal de situatie niet snel veranderen, denkt hij. „Voordat de hele wereld is ingeënt en er weer beweging op de wereldmarkt komt, zijn we zo een paar jaar verder”, vreest hij. „Maar de crisis gaat voorbij, al kan het geruime tijd duren voordat bijvoorbeeld de waarde van gedevalueerde valuta terug is op een acceptabel niveau. De aardappelsector is echter ook een geduldige sector. Het kweken van een ras duurt immers al snel 10 jaar. We zijn wel wat gewend.”