Serie Rassenshows: Schaap Holland: Zoektocht naar duurzaam aardappelras
Schaap Holland ziet uitdagingen in de snel veranderende markt met een toenemende vraag naar duurzame producten. Daar willen we als handelshuis samen met ketenpartners invulling aan geven, zegt directeur Hans Geling. „We zoeken naar stabiele en multifunctionele rassen die we op verschillende markten kunnen inzetten.”
In dat plaatje past het ras Aromata, het paradepaardje van Schaap Holland. Dit ras groeit enorm hard en wordt zowel door onze telers in de Flevopolders als in Duitsland volop geteeld, aldus Geling. „Het ras is breed inzetbaar, AM- en wratziekteresistent en kiemt niet snel in de bewaring. De Aromata is daarom geschikt voor de internationale tafelmarkt, de geschilde markt en de pootgoedteelt.”
Duurzame aardappelteelt
Aromata doet het goed als tafelaardappel, omdat ze smakelijk is, mooi geel van binnen en goed past bij een scala aan gerechten, zegt Geling. „Bijkomend voordeel is dat Aromata nauwelijks gevoelig is voor blauw, waardoor na het schillen een mooie aardappel tevoorschijn komt die in zijn geheel is te gebruiken.” Ook voor de pootgoedteler is het een geschikt ras, onder meer omdat het aaltjes opruimt. Dat geldt ook voor de consumptieteelt, het land is na Aromata eventueel geschikt om als bollenland te gebruiken, vertelt hij. Het ras past verder in het verse frites-programma, maar is minder geschikt voor de fastfoodservice. „We hebben er veel tijd en energie ingestoken om de Aromata naar een hoog niveau te krijgen, naar een ras wat past in een duurzame aardappelteelt.”
Tafelaardappel loopt goed
De aardappelmarkt beleeft een lastig seizoen en dat merkt Schaap Holland ook, zegt Geling. „De afzet van pootgoed verloopt duidelijk stroever dan voorgaande jaren en de horeca ligt plat.” In de consumptieaardappelen ziet hij wel een paar positieve ontwikkelingen. „Wij zetten een groot deel van de consumptieaardappelen af aan de retail, door de corona en de lockdowns is de omzet in supermarkten enorm gestegen. De consument zet de gewone tafelaardappel weer op het menu: zowel kruimig, vastkokend als bio loopt goed.”
Nieuwe kweektechnieken
Een andere, nieuwe, uitdaging is rasontwikkeling. De traditionele manier van kweekwerk past niet meer bij de snelheid die bij verduurzaming past, vindt Geling. „Het traditionele kweekwerk, waarin Nederland groot is geworden, komt onder druk te staan. Gewasbeschermingsmiddelen vallen weg en eisen vanuit de retail worden strenger: er is haast geboden met het beschikbaar maken van moderne gentechnieken aan kwekers om de snelle verduurzaming bij te houden. Wij werken daarin samen met de hele keten: kwekers, kweekbedrijven en instituten en gezamenlijk met bedrijven die tegelijkertijd ook klant of leverancier van Schaap Holland zijn.”
Daarnaast kijkt het handelshuis naar hybride zaadbedrijven. Dat volgen we van dichtbij, aldus Geling. „Ik durf niet te zeggen of dat de toekomst wordt, maar we houden alle ontwikkelingen rondom het ontdekken van nieuwe rassen in de gaten.”