Benut de kracht van groenbemesters
Begin je groenbemesterkeuze bij de basis en stel jezelf de volgende vraag: “Wat is mijn voornaamste doel bij het telen van de groenbemester?”. Op ieder bedrijf, maar vooral ieder perceel, kan dit doel anders zijn. Als je aaltjesgevoelige gewassen in je bouwplan hebt, zoals uien of peen, kun je het beste daar rekening mee houden. Dit kan alleen op basis van een goed aaltjesmonster. Bij aanwezigheid van schadelijke aaltjes voor je volggewassen, kies je een groenbemester die hier het beste bij past én een die deze schadelijke aaltjes zeker niet vermeerdert, of zelfs vermindert. Het is echter een illusie om te denken dat een groenbemester goed is tegen alle schadelijke aaltjes: er is niet één groenbemester die alle schadelijke aaltjes vermindert!
Het mooie van Japanse haver is dat dit geen waardplant is voor Pratylenchus penetrans - veelvoorkomend op zandgronden – en je tegelijkertijd veel organische stof in de grond kunt inwerken bij een geslaagde teelt, namelijk zo’n 850-1100 kg/ha. Tagetes is ook een perfect voorbeeld van een combinatie van aaltjesresistentie. Deze zorgt zelfs voor een forse daling van Pratylenchus penetrans. Het is geen waard voor Meilodogyne Chitwoodi en produceert zo’n 1000 kg organische stof/ha.
Let wel op dat beide groenbemesters een vermeerderaar zijn van diverse Trichodorus soorten, de vrijlevende aaltjes. Helaas zijn er nog geen geschikte groenbemesters die geen waardplant zijn voor dit aaltje. Wanneer het vrijlevende aaltje een groot probleem is op het perceel, is zwarte braak (zonder onkruid!) wellicht de beste remedie tegen dit aaltje.
Kijk binnen je bouwplan dus goed naar de vruchtrotatie en laat de groenbemester hierin als extra krachtbron in de strijd tegen aaltjes en/of de aanvoer van organische stof fungeren. Zo is wintergerst een lichte vermeerderaar van Chitwoodi en Penetrans, maar als je hierna zo vroeg mogelijk Tagetes inzaait zorgt deze voor een afname van deze twee aaltjes zodat je daarna veilig uien, peen of aardappelen kunt telen. Tevens helpt het achterlaten van het stro niet alleen in de organische stofopbouw van je perceel, maar leidt dit uiteindelijk ook tot minder risico op aantasting van het vrijlevende aaltje. Een strategie kan dus zijn om één of meerdere vroeg oogstbare gewassen in je bouwplan op te nemen, om vervolgens optimaal de kracht van een groenbemester te benutten!
Meer over de Groenbemesterdag
Bekijk de Groenbemesterdag video en alle informatie over de behandelde onderwerpen op de speciale Groenbemesterdag-website.
Test uw kennis in de online quiz en maak kans op mooie prijzen!
Tekst: CZAV, Vitelia