PlanetProof stuwt verkoop van voedsel met duurzaamheidskenmerk
Door de toename steeg het marktaandeel van duurzaam geproduceerd voedsel naar 14 procent van de totale bestedingen aan voedsel in Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Duurzaam Voedsel die minister Schouten naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Duurzaam voedsel wordt in de Monitor Duurzaam Voedsel gedefinieerd als voedsel waarbij tijdens de productie en verwerking meer rekening is gehouden met milieu, dierenwelzijn en/of sociale aspecten dan wettelijk verplicht.
Zes keer hogere omzet
In 2019 lieten bijna alle productgroepen met een duurzaamheidskenmerk per saldo een groei zien. Het keurmerk ‘On The Way to PlanetProof’ is recent geïntroduceerd bij veel producten zoals zuivel, aardappelen, groenten en fruit en eieren. Gevolg van toevoeging van deze nieuwe producten is een zes keer zo’n hoge omzet in 2019 dan in 2018, van 87 naar 617 miljoen euro.
Schouten noemt de groei in haar brief aan de Kamer een positieve ontwikkeling. „Naast producenten en ketenpartijen hebben ook consumenten een rol in kringlooplandbouw.” Ze benadrukt vervolgens in haar brief dat producten met een duurzaamheidskeurmerk niet per se geheel duurzaam zijn. „Zo maken keurmerkorganisaties een afweging tussen lagere duurzaamheidseisen waar veel producenten aan kunnen voldoen of hele hoge duurzaamheidseisen waar een kleiner deel van de producenten aan kan voldoen.”
Akkerbouw en fruit: PlanetProof geen meerwaarde
De akkerbouw, vertegenwoordigd in de LTO-vakgroep en de fruittelersorganisatie NFO hebben recent besloten op uit de teelttechnische werkgroep van PlanetProof te stappen. Belangrijkste reden hiervoor is het feit dat er onder de streep niets overblijft voor de telers. Verder wordt het certificaat steeds meer gezien als ‘licence to produce’. In de praktijk betekent de PlanetProof-certificering voor akkerbouwers een lastenverzwaring. De lasten voor de telers bestaan onder meer uit de kosten voor certificering en een periodieke keuring. Daarnaast is het middelenpakket voor de teler beperkt en moet hij op het bedrijf activiteiten uitvoeren die bijdragen aan de duurzaamheid. De PlanetProof-lat komt ook steeds hoger te liggen. De teler blijft ongewis wat er nog voor eisen en kosten in de toekomst bijkomen.
Binnen de tafelaardappelpool van Nedato hebben de aardappelen die zijn geteeld onder de voorwaarden van PlanetProof echter 3 cent per kg meer opgebracht. Een beloning voor de extra inzet van de telers is dus wel degelijk mogelijk, zegt Wim van de Ree van de zuidelijke telerscoöperatie.