Prestatieprijs Avebe ondanks lastig jaar stabiel op € 96,15
De extreme droogte in deze zomer leidde net als vorig jaar plaatselijk tot flinke tegenslagen. Akkerbouwers die niet konden beregenen, werden opnieuw geconfronteerd met tegenvallende opbrengsten. Dat verlies werd echter voor een deel weer goedgemaakt door een flinke nagroei in augustus en september. Ook de oogst in met name Oost-Duitsland was goed. Dat leidde er toe dat Avebe vooralsnog afstoomt op een gemiddelde campagne. „We zitten qua aardappelverwerking dichtbij de hoeveelheid die we normaal verwerken”, zegt bestuursvoorzitter Bert Jansen.
Fritesaardappelen bijgeleverd
Hier zitten ook fritesaardappelen bij. Om hoeveel aardappelen het gaat, wil Jansen niet zeggen. „Er is beperkt bijgeleverd. Een aantal procenten van de totale verwerking.” Avebe verwerkt bij voorkeur geen fritesaardappelen. „Daar zit veel minder zetmeel in, wat deze aardappelen minder interessant maakt voor onze producten. Maar als een teler een klein deel van deze aardappelen aanlevert om zijn afgesproken volume vol te leveren, is dat begrijpelijk. Vanwege het lagere zetmeelgehalte is er dan wel sprake van een stevige prijsafslag.”
Door de corona-epidemie ging de horeca op slot. Dit leidde tot een verminderde wereldwijde vraag naar voedingsingrediënten voor onder meer restaurants. Aan de andere kant werd dat verlies ruimschoots goedgemaakt door een toenemende vraag naar lang houdbare producten, zoals instant noedels en diepvriespizza’s. „Doordat veel mensen overgingen op gemaksvoeding hadden wij een flinke plus op die markt.” De transportproblemen waren aanvankelijk fors, maar konden wel allemaal worden opgelost.
Nabetaling aan de leden
Ondanks de lastige tijd zette Avebe een goed resultaat neer met een prestatieprijs die vergelijkbaar is met vorig boekjaar. Het coöperatief resultaat na belastingen kwam uit op 8,7 miljoen tegenover 5,2 miljoen euro een jaar eerder. Van dit bedrag wordt 40 procent teruggesluisd naar de leden in de vorm van een nabetaling. Jansen is dan ook tevreden over het resultaat. „In een jaar waarin onze leden opnieuw te maken kregen met droogte en hoge temperaturen én het coronavirus wereldwijd toesloeg, hebben we een goed resultaat bereikt.” De prestatieprijs is de belangrijkste financiële indicator van de coöperatie. In de prestatieprijs komen het coöperatief resultaat en het aardappelgeld samen.
Avebe investeerde ruim 39 miljoen euro in het afgelopen boekjaar, vooral in innovatie en duurzaamheid. In het lopende boekjaar staat hiervoor een bedrag van 60 miljoen euro gepland. Dit extra geld wordt name gebruikt voor groei op de voedingseiwitwinning. „De eiwitmarkt groeit, daarom gaan we daarin verder investeren.” Avebe koerst meer en meer op de productie van derivaten in plaats van bulk. „We willen meer producten met toegevoegde waarde produceren, we willen niet groeien in volume maar in waarde.” Om de prestatieprijs in de toekomst verder te kunnen verhogen is investeren in eiwitproductie nodig. Hoe groot het aandeel eiwit in de prestatieprijs inmiddels is, wil Jansen uit oogpunt van concurrentie niet zeggen.
Gros aardappelen gerooid
De campagne die op 17 augustus is gestart, loopt goed door. Begin november was zo’n 90 procent van de aardappelen gerooid, de verwachting is dat in de komende dagen de laatste aardappelen de grond uit komen. „Op een aantal plekken hadden we in eerste instantie wat zorgen over de oogst, maar ik denk dat het allemaal goed is gekomen. We zitten nu al een dikke maand op dezelfde volumes.”
In de campagne die tot eind april 2021 is gepland worden de aardappelen van de circa 2.300 Nederlandse en Duitse leden verwerkt tot aardappelzetmeel en aardappeleiwit.