Serie Rassenshows: Meijer Potato: Aardappelras moet altijd onderscheidend zijn
Meijer Potato speelt in de ontwikkeling van rassen in op de behoeften in de markt, waarbij naar de hele keten wordt geluisterd. Het gaat niet meer alleen om een aardappel met de hoogste opbrengst, maar ook om een ras dat resistent is tegen ziekten en plagen, oogstzekerheid biedt, efficiënt met water kan omgaan en lang houdbaar is in de bewaring, zegt manager R&D Guus Heselmans. „Door rassen over de hele breedte genetisch sterker te maken, kweek je als het ware een aardappel met een verzekeringspremie. Wij streven naar een aardappel die ‘zeker’ is.”
Reductie gewasbeschermingsmiddelen
Rassen die steeds meer gebruikt worden, zijn rassen die met minder ‘hulpmiddelen’ te telen zijn, zegt Heselmans. Meijer Potato zet dit seizoen drie phytophthora-resistente rassen in het zonnetje: Lady Jane, Acoustic en Sound. „Bij phytophthora-resistente rassen moet wel worden opgemerkt dat je de resistentie netjes moet managen, het is geen garantie”, aldus de manager R&D. „Als phytophthora op doorbreken staat, moet je ingrijpen. Deze rassen geven sowieso een (flinke) reductie op gewasbeschermingsmiddelen. Al ben je nooit helemaal los van middelen of loofvernietiging.”
De Lady Jane is een stressbestendig fritesras, gemakkelijk om te telen en met een hoge opbrengst, licht Heselmans toe. „Daarnaast heeft dit fritesras een goed droge stof gehalte en bereikt ze de hele bewaarperiode een mooie bakkleur. Deze mix van eigenschappen maakt Lady Jane een aardappel die goed scoort bij fritesproducenten.”
Het ras Sound is door zijn robuustheid en stressbestendigheid een tafelaardappelras dat een hoge opbrengst geeft in alle klimaatzones, vervolgt hij. „Sound is te herkennen aan de lange ovale knollen en een mooie lichtgele schil.” De Acoustic is een smaakvolle aardappel, die goed mee kan in de keten. Deze aardappel geeft mooie opbrengsten op zowel lichtere zandgrond als zwaardere kleigrond, zegt Heselmans. De drie rassen zijn ook geschikt voor de biologische teelt.
Lokaal aardappelen telen
Hoewel Meijer Potato als aardappelveredelingsbedrijf voorin de keten zit en zich vooral richt op de toekomst, merkt het bedrijf de gevolgen van de corona- en economische crisis om zich heen. Het belang dat een ras onderscheidend is bij de afzet van aardappelen is nu nog groter geworden, zegt Heselmans. „Hoe sterker een ras is, hoe sterker je in de markt staat. Daarnaast moet je acteren op de situatie. Dat kan zijn dat als een grens ergens dicht gaat, je een aardappel lokaal gaat telen en dat er andere eisen aan zo’n ras worden gesteld dan in Nederland.”
Voorbeelden van landen waar al lokaal wordt geteeld zijn Zuid-Afrika, Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Canada. In hoeverre corona structureel gaat leiden tot meer lokaal telen is de vraag, zegt Heselmans, de lokale infrastructuur moet daarvoor wel geschikt zijn. „Maar alles zit aan elkaar vast. Als klanten zoals de fritesindustrie problemen hebben, merken wij dat uiteindelijk ook.”