Eerste veldkeuring pootgoed in 2021 bindend voor virusnorm

Sinds 2014 geldt dat de eerste keuring een oriënterend karakter heeft voor virus en raszuiverheid. Keurmeesters leggen hun bevindingen tijdens die ronde vast en bespreken deze met de betreffende teler maar ze kunnen een perceel nog niet in klasse verlagen. Dat gaat nu veranderen.
Meer viruswaarnemingen
Het aantal viruswaarnemingen is de laatste jaren toegenomen. „We zien soms percelen met hoogwaardig pootgoed, bijvoorbeeld PB’s, waar voor de A-norm virus in staat”, zegt Jeroen Winkelhorst van de NAK. Doorgaans worden deze percelen voor de tweede veldkeuring goed opgeschoond, maar het kwaad is dan al geschied, zegt hij. „De telers hebben de secundaire besmettingen er uit gehaald, maar zeker als de luizen vroeg zijn, hebben de nieuwe besmettingen al plaatsgevonden. Die primaire besmettingen mis je dan.” De praktijk leert dan ook dat percelen met veel viruswaarnemingen vaker in klasse worden verlaagd in de nacontrole.
Daarbij komt het risico voor het volgende teeltjaar. Percelen voor eigen gebruik vallen niet verplicht onder de nacontrole. Lang niet alle telers laten hun pootgoed voor eigen gebruik toetsen in de nacontrole. Deze partijen vormen nieuwe vroege besmettingsbronnen voor het jaar daarop. De NAK roept pootgoedtelers dan ook al langer op om ook pootgoed voor eigen gebruik te laten toetsen in de nacontrole, om zo teleurstellingen in het nieuwe jaar te voorkomen.
Dubbele norm tijdens eerste veldkeuring
De vaste commissie pootaardappelen van de NAK vindt het belangrijk dat al in de veldkeuring percelen met te veel virus worden aangepakt. Tegelijkertijd erkennen de leden dat er ruimte moet zijn voor selectie. Zeker voor telers met een groot areaal pootgoed zal het niet eenvoudig zijn om alle percelen tijdig te kunnen selecteren. Daarom heeft de vaste commissie besloten dat in de eerste veldkeuring wordt gekeurd met een dubbele norm. In de klasse PB mag voor 0,025 procent virus worden gevonden, dat is 1 op 4.000 planten. Bij de eerste veldkeuring geldt vanaf volgend jaar 2 op 4.000 planten.
De NAK hoopt met dit besluit een kwaliteitsslag te maken. „We kunnen hiermee de extremen er uit halen, meer percelen komen gelijk in de juiste klasse.” De laatste jaren pakt de nacontrole slecht uit, met als dieptepunt vorig jaar toen 35 procent in klasse werd verlaagd.