Verandering: Veldspuit wordt wegenreiniger
Al langer liep Datema met het idee om twee ‘werkgangen’ bij het wegenschoonmaken te combineren: water en schuiven. Tot nu toe bracht hij eerst water op de weg met een giertank. „Dat heeft als nadeel dat een tank zó leeg is. Je blijft aan het pompen.” Tweede punt is dat er eigenlijk iemand anders met een schuifblad achteraan moet. „Anders blijf je springen van trekker op, in mijn geval, een heftruck.”
Hulpframe
Met de aanschaf van een nieuwe veldspuit konden de ideeën die Datema al had werkelijkheid worden. Hij sloopte de spuitboom van zijn oude machine af, demonteerde ander overtollig ijzer en maakte hiervan onder de dissel een hulpframe. Dat scharniert aan de voorzijde en wordt aan de achterzijde, vrijwel bij de tankas, in hoogte verstelt door een cilindertje. Dat kwam weer van de bediening van de sproeiboom.
Aan het hulpframe maakte de akkerbouwer met wat U-profiel een rubberflap vast. Een schuinstelcilinder en vier sectiekranen met uitloopslangen completeren het geheel. „Die kranen komen ook weer van dezelfde spuitmachine. Ik heb ze van achteren naar voren verplaatst”, aldus Datema.
Boven verwachting
De akkerbouwer zette zijn creatie afgelopen dagen in bij de bietenoogst. Hij was zelf verbaasd over de werking: „Het werkt boven verwachting. De weg wordt mooi schoon en het waterverbruik is stukken minder. Verder kan ik het nu in mijn eentje af.” Datema ontdekte dat hij de vier uitlooppunten niet eens nodig heeft. Het schuifje staat meestal schuin naar rechts afgesteld. „Als ik linksvoor water geef, golft dat mooi voor de schuif langs. Dat is voldoende om de weg schoon te krijgen.”
Zijn vinding werkt dus in vergelijking met de giertank met relatief weinig water. Zijn trekkerchauffeurs klagen nu ook niet meer dat de weg te nat is. „Eerder moesten ze om de paar vrachten ramen wassen vanwege opspattend modderwater. Dat is nu niet meer nodig.” Datema schat dat hij nu op een lange werkdag zo’n 10 tot 15 kuub water verbruikt.
Investering
Omdat hij veel materiaal van zijn oude veldspuit kon hergebruiken, heeft de aanpassing niet veel gekost, vindt Datema. „Natuurlijk ruil je de oude spuit niet in, maar de waarde daarvan is vrijwel nihil. Een rubberflap had ik nog liggen.” Tijd was de grootste investering: het verbouwen heeft een dag of vier gekost. „Een volgende keer monteer ik denk ik een bestaand schuifje. Dat scheelt een hoop werk.”
Ook een verbetering of verandering aan uw machines aangebracht? Mail naar redactie@akkerwijzer.nl