Variabele loofdoding: besparing van 22 procent
In 2018 en 2019 gingen zeven NPPL deelnemers aan de slag met het variabel loofdoden van aardappelen. Ze deden dit met het toen nog toegelaten middel Reglone. Gemiddeld bespaarden ze 22 procent op de hoeveelheid loofdodingsmiddelen ten opzichte van de standaarddosering. Omgerekend zorgt dit voor een kostenbesparing van 8,61 euro per hectare. In vergelijking met de waardes gegeven in de KWIN valt de besparing aanzienlijk groter uit, maar volgens de experts van de WUR, die deze zeven bedrijven begeleiden, is dit niet realistisch. Zij gaan er van uit dat nog meer kan worden bespaard als de gift per dop kan variëren. Doordat minder loofdodingsmiddelen wordt gebruikt, is er ook minder kans op drift en uitspoeling. Dit zorgt voor een lagere milieudruk. Bij Reglone werd grote milieuwinst geboekt op het gebied van waterleven.
Verschillende situaties
Variabel loofdoding kan op meerdere manieren en in verschillende situaties worden uitgevoerd. Zoals bij egaal gewas, gewas met meer variatie en met meer natuurlijke afsterving. Daarnaast middels het gebruik van satelliet- of dronebeelden of een sensor op de trekker.
Terugbetalen
Berekeningen voor verschillende scenario’s tonen aan dat de meeste manieren van het toepassen van variabele loofdoding zichzelf terugbetalen. Het gebruik van duurdere middelen, zoals Quickdown en Spotlight, zal eerder tot een positief resultaat leiden dan het gebruik van goedkopere middelen, zoals Reglone in het verleden. Is er sprake van weinig variatie binnen een perceel, dan is de besparing ook minder. Dit betekent dat investeringen, in sensoren en aanpassingen op de spuitmachine, minder snel renderen. Het gebruik van satelliet -en dronebeelden vormen dan een mogelijke optie. Het gebruik van dronebeelden is echter een relatief dure optie die niet altijd opweegt tegen de winst die kan worden behaald door het gebruik van minder middel. Is sprake van een hoge variatie binnen de percelen, dan verdienen de noodzakelijke aanpassingen zich eerder terug.
Weinig ervaring
Volgens de betrokken experts van de WUR speelt bij het gebruik van variabele loofdoding ook een rol het feit dat er nog weinig ervaring beschikbaar is met andere middelen na het verbod op Reglone. Alhoewel dit nog niet uitgebreid in de praktijk is getoetst, verwachten de onderzoekers dat de effectiviteit van de andere middelen even goed is.
Onkruiddruk
Wat ook meespeelt bij de inzet van een lagere hoeveelheid loofdodingsmiddelen is dat de onkruiddruk hoger wordt. Geen van de zeven deelnemers binnen NPPL heeft echter een hogere onkruiddruk ervaren in vergelijking met volvelds bespuitingen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Nationale Proeftuin Precisielandbouw NPPL