Maakt zeer laag zuurstofniveau het gebruik van MH als spruitremmer bij uien overbodig?
MH 30 (maleïne-hydrazide) staat bekend als een effectieve spruitremmer in uien. Het middel MH is niet omstreden en de huidige toelating loopt zelfs tot oktober 2032. Desondanks wil de uiensector, verenigd in Uireka, niet afhankelijk zijn van één middel. Momenteel zijn er echter geen alternatieve middelen voorhanden. Voor de Uireka werkgroep Kiemrust aanleiding om onderzoeken op te starten naar kansrijke alternatieven. Daarbij zet de werkgroep vooral in op het aanpassen van de bewaarcondities zoals temperatuur en gassamenstelling. Eén daarvan is ULO-bewaring (Ultra Low Oxygen, bewaring met extreem weinig zuurstof). De achterliggende gedachte hiervan is dat met het verlagen van de zuurstofconcentratie de stofwisseling en alle verwante processen in de ui tot rust komen.
Bewaarproef
Eind oktober is, onder auspiciën van de Uireka werkgroep Kiemrust, op de WUR-locatie in Randwijk de eerste verkennende bewaarproef gestart. Hier wordt onderzocht in hoeverre aangepaste bewaarcondities de spruitvorming bij uien in de bewaring kunnen tegengaan. Mogelijk kunnen deze bewaarcondities dienen als een alternatief voor de breed toegepaste MH-bespuiting in het veld.
Bij deze uienbewaarproef wordt gebruik gemaakt van speciale containers met een inhoud van 1 m3. Via deze weg kunnen eenvoudig verschillende bewaarcondities naast elkaar worden getest. In deze containers bevinden zich vijf verschillende rassen. De uien zijn afkomstig uit de rassendemo van Agrifirm bij WUR-Lelystad. Ze zijn deels behandeld met MH. In het kader van de ULO worden de uien bewaard bij drie verschillende zuurstofniveaus (1 procent, 3 procent en 21 procent). Dit in combinatie met een lage constante temperatuur. Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met het stapsgewijs verlagen van de temperatuur vanaf 5°C. Dit is analoog met toepassingen bij bepaalde sierteelt bolgewassen.
Resultaten
Komend voorjaar worden op twee momenten (februari/maart én mei/juni) de uien beoordeeld op kiemrust/spruitvorming. Medio 2021 zijn de eerste (voorlopige) resultaten beschikbaar.