Voorkom slakkenvraat
Slakken kunnen in veel gewassen schade aanrichten. Een belangrijke overeenkomst tussen alle slakkenkorrels voor professioneel gebruik, is dat deze de actieve stof ijzer(III)fosfaat bevatten. “Maar daar houdt de overeenkomst ook wel op”, volgens Kick van Saarloos, technisch product specialist bij BASF. Het bedrijf heeft met Ironmax Pro een nieuwe slakkenkorrel op de markt gebracht die zich op meerdere punten onderscheidt van de concurrentie. Niet alleen de actieve stof maar ook de formulering en de productiemethode tillen deze slakkenkorrels naar een hoger niveau. Van Saarloos: “De actieve stof van Ironmax Pro is IP Max; dat is de meest effectieve vorm van ijzer(III)fosfaat die momenteel beschikbaar is. In proeven hebben we gezien dat de slakken al na opname van een halve korrel hun eetlust verliezen en doodgaan. Bij andere producten zijn daar al gauw 2 à 3 korrels voor nodig. En tussen de bedrijven door vreet de slak ook aan het gewas.”
Proeven in gaaskooi
Voordat Ironmax Pro op de markt kwam heeft BASF het product samen met Delphy getest in kasproeven. De slakken worden daarbij uitgezet in fijnmazige gaaskooien met hostaplanten. Na een dag worden de verschillende slakkenproducten toegevoegd en daarna wordt regelmatig het aantal dode slakken geteld en de weggevreten bladmassa bepaald. In 2018 werd de proef uitgevoerd met Arion Vulgaris, de bekende 8-10 cm lange roodbruine naaktslak. De behandeling met 7 kilo Ironmax Pro gaf binnen ca. 10 dagen 90% doding en haalde uiteindelijk volledige doding. Een bekend referentiemiddel voor buitengebruik bleef steken op ca. 15% doding. In 2019 werd de proef herhaald met de grauwe veldslak, een soort waar de landbouwpraktijk ook veel last van heeft. Hier haalden alle behandelingen 100% doding maar bij de Ironmax Pro lukte dat in een week terwijl de referentie een week extra nodig had. “We durven daarom rustig te stellen dat deze korrel snel werkt en zeer effectief is”, aldus Van Saarloos.
Lokstof
Voordat de IP Max ijzer(II)fosfaat z’n werk kan doen, moet de slak wel eerst verleid worden om zich aan een korrel tegoed te doen. Daarom is aan de korrels een lokstof toegevoegd op basis van koolzaadolie. ”Die toevoeging heet Colzactive”, vertelt Van Saarloos. “Colzactive lokt de slak naar de korrel en maakt de korrel ook smakelijker. In filmpjes van onze proeven kun je mooi zien dat de slak de Ironmax Pro korrel verkiest boven een kiemplant.”
Het laatste onderscheidende kenmerk van dit product is de korrelkwaliteit. De korrel is homogeen zonder stof en met een zeer geringe breekbaarheid. Bovendien blijft de korrel onder natte omstandigheden veel langer intact blijft dan andere korrels. “De korrel is ook zwaarder en dat verbetert de strooibaarheid”, meldt Van Saarloos. Strooitabellen voor korrelstrooiers kan de teler vinden op onze website.”
Teeltmaatregelen
Hoewel Van Saarloos Ironmax Pro aanprijst, adviseert hij telers om ook andere maatregelen te treffen. Vooral bij de grondbewerking is het nodige te bereiken. “Werk gewasresten goed onder en zorg voor een fijnkruimelig en vast zaaibed. Daar houden slakken niet van.” Ook het tijdstip van de slakkenbestrijding vraagt aandacht. “De eerste cyclus van eieren tot slak is in het voorjaar. Het kan een overweging zijn om de slakken dan al een keer te bestrijden. Je verhindert dan populatie-uitbreiding op een effectief moment. Maar je moet dan wel een paar keer vroeg op om een goed strooimoment te bepalen want slakken laten zich overdag niet zien.” Met z’n kenmerkende eigenschappen en vier toepassingen per jaar biedt Ironmax Pro volgens Van Saarloos voldoende mogelijkheden voor een effectieve slakkenbestrijding. “Je hebt met Ironmax Pro de beste korrel onder alle omstandigheden.