Druppelirrigatie: eerst water op orde, dan eventueel meststoffen
Volgens adviseur Luc Remijn van Delphy lukte het in 2019 om met druppelirrigatie 20 ton meer uien te halen van een hectare dan zonder een watergift. In 2020 maakte het proefbedrijf in Colijnsplaat de vergelijking met beregenen met de haspel. Druppelirrigatie is zuiniger met water, spaart de bodem ten opzichte van het hard inslaande water uit een beregeningskanon en houdt de plant bovengronds droog.
Kosten zijn er zeker bij de druppelirrigatie. Remijn rekent voor de materialen en het werk om in het voorjaar de slangen en tapes te leggen zo’n 1.200 tot 1.300 euro per hectare. Veel van dat werk concentreert zich in het voorjaar. Liggen de tapes eenmaal in de bedden, dan is water geven gemakkelijker en kost het de teler minder nachtrust dan bij de haspel, zegt bedrijfsleider Eelco Boot van de Rusthoeve.
Bij druppelirrigatie in uien lijkt het erop dat de tripsdruk lager is en minder fusarium optreedt. Bladschimmels en bladvlekkenziektes als meeldauw lijken wat meer voor te komen. De zuinigheid met water is, zeker bij schaarste erin, een voordeel voor de teler. Remijn raadt aan liever wat vaker een beetje water te geven dan grote hoeveelheden met langere tussenpozen.
Areaal afstemmen
Lein de Visser van CZAV zegt dat afstemmen van het areaal druppelslangen af moet hangen van de hoeveelheid beschikbaar water. Een klant van hem kon met de druppelslangen de uien langer groen en productief houden, maar omdat het aangelegde stuk met druppelslangen ten opzichte van het beschikbare water te groot was, haalde deze teler maar 5 of 6 ton meer uien per hectare. „Dan kan je beter de hoeveelheid hectares die je doet afstemmen op het beschikbare water”, zegt De Visser.
De druppelslangen kunnen het beste enkele centimeters in de grond gelegd worden. Dan maken hazen en vogels ze niet kapot, als ze op zoek naar water gaan. Dieper leggen kan ook. Sommige telers werken met slangen onder de bouwvoor. Die kunnen meer dan tien jaar liggen. Ze voorzien een pas gezaaid gewas niet van water en met grondbewerking zal de teler voorzichtig moeten zijn om de slangen niet te vernielen.
Mest toedienen
Bij fertigatie geeft de teler meststoffen mee met het druppelirrigatiewater. Adviseur Pierre Cammaert van Delphy raadt aan hier pas mee aan het werk te gaan als het waterverhaal op orde is. „Doe dit pas als de verdeling van het water optimaal is. Aanslag van de meststoffen en verstopping in de slangen is mogelijk. De combinatie van hoge pH en ijzer in het water kan een oorzaak zijn. Soms is simpelweg aanzuren van het water genoeg.”
Boot zegt op basis van zijn ervaring dat 80 tot 90 procent van de meeropbrengst met druppelsystemen in het water zit. „Als je daarna echt topsport wilt, kan je gaan fertigeren. Het met die stap uitbreiden wordt interessanter als er nog meer geknepen wordt met de mestnormen.”
Cammaert denkt dat bij het goed toepassen van fertigatie meten aan de aanwezige voedingsstoffen belangrijk is. „Je kunt dan met fertigeren gaan finetunen, als je weet waar de tekorten aan zijn.” Hij denkt aan meten van stoffen in het blad en bijmesten met wat daar aan tekorten is.
De Visser is nieuwsgierig naar het systeem in pootgoed. „Een teler zag dit jaar meer tal in een eigen proefje met druppelslangen.” Daarover hoopt de CZAV-man volgend seizoen meer te leren.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes