Nog steeds veel aardappelen naar biogas, voer en zetmeel
De aardappelverwerkende industrie blijft uitsluitend draaien op gecontracteerde aardappelen. Voor de vrije aardappelen is momenteel geen belangstelling. Productiestilstanden als gevolg van uitgebreide lockdown maatregelen zorgen voor onzekerheid over het verdere verloop van de markt. Dit leidt ertoe dat aanzienlijke hoeveelheden aardappelen in NW-Europa op de markt worden gebracht voor alternatieve toepassingen zoals in biogas, diervoeder of zetmeel. Droge, lichte en visueel goede aardappelen worden ook op de markt gebracht voor export. Echter de exportmarkten blijven rustig prijshoudend.
Noteringen
Afgelopen week noteerde PotatoNL voor de export onveranderd 5,00-6,50 euro. Belgapom herhaalde de onveranderde prijzen van de voorgaande week: 2,00 euro voor zowel Fontane als Challenger. Afgelopen week veerde de termijnmarkt iets op tot 6,50 euro. De actuele onzekerheid in de markt kan mogelijk ook naar de positieve kant uitvallen. Mogelijk ontstaat er over een paar maanden wel weer meer ruimte op de vrije markt, is de redenering. Maar verder dan 6,50 euro ging de termijnmarkt deze week niet, daarvoor is het te rustig in de fysieke markt.
Belgische productie
De totale Belgische productie wordt geschat op 4,32 miljoen ton. Dit is een daling van 2,0 procent in vergelijking met 2019 en vergelijkbaar met het gemiddelde van de afgelopen drie jaar. Fontane is verreweg de meest populaire verwerkingsvariëteit. Dit ras beslaat 50 procent van het totale areaal, gevolgd door Innovator met 15 procent, Challenger met 12 procent, Bintje met 8 procent en de langzaam stijgende Markies met 7 procent.
Belgische voorraad
Op 15 november bedroeg de totale Belgische aardappelvoorraad 3,25 miljoen ton. Dit is vergelijkbaar met vorig jaar en het gemiddelde van de voorgaande drie jaar. Dit vertegenwoordigt 80 procent van de bruto productie. Het samengetrokken deel is met 2,41 miljoen ton groot, hierdoor blijft slechts 840.000 ton over voor de vrije aankoop.