Proef WUR met inunderen op zware grond krijgt vervolg
Bij inundatie worden parasitaire aaltjes bestreden door het zuurstofloos maken van de grond en de giftige stoffen die daardoor vrijkomen. Hiervoor moet het land zo’n twaalf tot veertien weken onder water staan bij bodemtemperaturen van minimaal zestien graden Celsius. Omdat klei een andere samenstelling heeft dan zandgrond, verloopt het inundatieproces mogelijk anders en kunnen er andere giftige stoffen vrijkomen. Wat daar het effect van is op verschillende aaltjes, moet dus worden onderzocht.
Geen ‘proefbesmetting’ mogelijk
Omdat de onderzoekers dit jaar geen geïnundeerde percelen vonden die waren geïnfecteerd met stengelaaltjes, zijn proeven met grond in bakken uitgevoerd. „Bij veel aaltjes kunnen we een ‘proefbesmetting’ doen,” vertelt Johnny Visser, onderzoeker van Wageningen Universiteit. „Daarbij brengen we een infectie in de grond aan met de aaltjes, op een manier dat we zeker weten dat we ze er allemaal weer uit kunnen halen. Bij stengelaaltjes gaat dat helaas niet, dus kunnen we niet op dezelfde manier onderzoeken of de bestrijding werkt.” Daarom zoeken de onderzoekers ook voor volgend seizoen percelen met een stengelaaltjes besmetting die worden geïnundeerd.
Een belangrijk ding waar men aan denkt bij inunderen op (zware) klei, is de structuur. Klei zet uit als een spons als je er water op zet, klinkt het dan niet enorm in bij het opdrogen? Visser vertelt dat dat tot nog toe niet het geval lijkt. „We hebben reacties van meerdere telers op kleigronden in Flevoland gekregen dat de structuur juist los en rul was geworden na inundatie. Een teler zei zelfs dat zijn grond bijna te los was geworden naar zijn smaak.”
Hoogsalderende gewassen
Met name in de Wieringermeer, de Noordoostpolder en Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland wordt inundatie steeds meer toegepast. In het zuidwesten en het zuidoosten wordt het eigenlijk niet gebruikt. Vooral voor hoogsalderende gewassen is het interessant, omdat de beste manier van inunderen in juli begint en een boer dus vaak een teeltjaar kwijt is, tenzij het mogelijk is om het gewas heel vroeg van het land te halen. Per hectare kost het de akkerbouwer al gauw tegen de 3.000 euro.
De bodem kan het eerste jaar na inundatie gevoeliger zijn voor schimmels. Vooral van Pythium is bekend dat je het eerste jaar best een gewas kunt zetten wat er niet gevoelig voor is. Het tweede jaar is de verhoging van de schimmeldruk weer minder. Tegen sommige andere bodemschimmels werkt inunderen juist wel, evenals tegen sommige onkruiden.