De Corona-terugblik: John Schilder: 'Investeringen zitten er dit jaar niet in'
Het plukseizoen van de tulpen was in volle gang toen Covid-19 ook in Nederland uitbrak en het hele land op slot zetten. De kassen van John Schilder in Loppersum stonden vol met bloeiende tulpen: van de 5,5 miljoen die ieder seizoen worden geplukt stonden er nog zo’n 2 miljoen stuks. In plaats van dat de bloemen stuk voor stuk werden geplukt en gebost voor de veiling werden ze met armen vol geplukt en in kuubskisten gegooid. Van de ene op de andere dag waren ze vrijwel niets meer waard. Dat was een hard gelag.
Huisverkoop trok aan
„We hebben heel veel bloemen weggegooid”, zegt Schilder, terugkijkend op het voorjaar van 2020. Het enige lichtpuntje in die tijd was dat de huisverkoop van tulpen als gevolg van de gekelderde prijs en de media-aandacht voor onder meer zijn bedrijf heel hard opliep. Dat heeft hem goedgedaan. „Niet alleen mensen uit het dorp kwamen langs, ze kwamen echt uit de hele provincie. Er zaten ook een paar grote klanten tussen; de grootste klant, een thuiszorgorganisatie, kocht maar liefst 50.000 bloemen.” Een geluk bij een ongeluk, al houd je daar niet je bedrijf mee draaiende, weet Schilder maar al te goed. „Wij produceren aan het einde van het seizoen zo’n 500.000 bloemen per week, die raak je met huisverkoop echt niet kwijt.”
De overheid kwam met een compensatieregeling, maar helaas voor de kweker werden in deze regeling de jaren 2017 tot en met 2019 als referentiejaren aangehouden. „In twee van die drie jaren heb ik flinke waterschade gehad, waardoor ik in die jaren minder tulpen in de kas had staan.” Wat het extra zuur maakte was het feit dat Schilder juist in 2020 flink meer tulpen had in de broeierij. „Ik had dit jaar 1 miljoen bollen meer gezet. Maar helaas vielen die niet onder de compensatieregeling. Dat was een extra schadepost die niet werd vergoed.”
Geen investeringen in 2021
Afgelopen zomer oogstte Schilder zijn bollen, waarvan de grootste (zo’n 5 miljoen stuks) weer in de kas zijn uitgeplant voor de broeierij, voor oogst 2021. De kleine bolletjes zijn opnieuw de grond in gegaan voor een volgende bollenteelt. De kweker staat nu weer op het areaal van 2019, hij durfde het niet aan opnieuw een groter areaal bollen te zetten. Het verlies is groot. In maart rekende de ondernemer al op een verliespost van 250.000 euro. „Ik zou zo’n €0,12 per bloem krijgen.” Dat verlies is door de compensatieregeling van de overheid, de huisverkoop en een deel via de veiling zo’n 75.000 euro lager geworden. Investeringen in het bedrijf zitten er dit jaar dan ook niet in. „Normaal investeer ik ieder jaar om bij te blijven. Maar daar heb ik nu helaas het geld nu niet voor.”
Hoop op betere tijden heeft hij wel. „Er komt een vaccin tegen Covid-19 aan, ooit zal alles weer normaliseren. En dan zal ook de tulpenverkoop weer aantrekken.” Daarom heeft hij er heel bewust voor gekozen om niet verder in te krimpen. Dat was best een lastige keuze, vindt hij. „Of het de goede keuze is geweest weet je niet. Ik kan alleen maar hopen dat de afzet van tulpen weer aantrekt. Ik ben tenslotte geen ondernemer geworden om vervolgens die bloemen te moeten weggooien.”
Lees ook: Tulpenbroeier John Schilder: Ruim 2 miljoen bloemen weggooien