De Corona-terugblik: Tejon de Regt: 'Vrijwel alle aardappelen toch nog afgeleverd'
Op het erf van de broers Tejon en Peter de Regt in Dronten verrees in april een drive-in waar de klanten een zak aardappelen of een zak vers gesneden frites in de schil konden kopen. De drive-in is vijf weken open geweest. „Na een tijdje werden de aardappelen te oud, toen zijn we gestopt.” Het was voor de Flevolandse akkerbouwer de eerste keer dat ze een drive-in hadden op het bedrijf. Een leuke ervaring, vindt Tejon. „Het was een mooie manier om de knellende situatie onder de aandacht te brengen bij consumenten en dat zij daar zelf ook wat aan konden doen, namelijk rechtstreeks bij de boer kopen.”
Proeven
Desondanks hebben Tejon en Peter er niet voor gekozen om verder te gaan met een boerderijwinkel. „Onze buren hebben al een winkel, dus dan zouden we elkaar in de weg zitten. bovendien hebben we er nu niet de arbeidsuren voor beschikbaar. Nee, het was leuk om er op deze manier aan te proeven.”
De Regt had zo’n 300 ton onverkoopbare Innovators in de schuur liggen. Een deel hiervan was verkocht aan de fastfoodketen Five Guys, maar de voorraad zou niet meer worden opgehaald. De keten heeft uiteindelijk besloten toch nog een deel op te halen. „Ze hebben bij al hun leveranciers toch nog een deel opgehaald.” Via de drive-in is zo’n 25 ton fritesaardappelen verkocht en daarnaast hebben ze nog zo’n 50 ton geleverd aan de aardappelbergen die in verschillende steden zijn verrezen tegen voedselverspilling. „Zo hebben we vrijwel alle aardappelen toch nog kunnen afleveren, al was het niet voor de hoofdprijs. Slechts een paar vrachten zijn het voer in gegaan.”
Uitbetaling duurt lang
De Regt heeft ook een beroep gedaan op de compensatieregeling die de overheid in het leven had geroepen. Het was goed dat deze regeling er is gekomen, meent Tejon. „Zo is in ieder geval een deel van onze kosten gedekt, de kostprijs van onze aardappelen is zo’n 12 tot 13 cent. Al duurt de uitbetaling hiervan wel erg lang.”
Nadat de coronacrisis uitbrak in maart hebben de broers De Regt daar direct op ingespeeld door het areaal fritesaardappelen in hun bouwplan te verkleinen. „We hadden toen direct al het idee dat deze crisis niet zomaar over zou waaien. Eerder bestond de helft van ons areaal aardappelen uit fritesaardappelen, nu is dat een kwart. De rest is pootgoed en tafelaardappelen.” Voor komend teeltseizoen staat hetzelfde recept op het programma.