Verruiming actieve stofnorm voor bruine bonen maakt teelt onder PlanetProof haalbaar
Met de oude norm van 2,0 kg per hectare actieve stof zijn bruine bonen wel te telen, maar de teeltrisico’s worden daarbij te groot voor de telers, zegt adjunct-directeur telerszaken Ko Francke van CZAV. Het risico dat hun bonen dan niet worden afgenomen onder het PP-label was voor veel telers daarmee te groot. Tegelijkertijd is HAK gebaat bij een constante aanvoer van bonen die onder de voorwaarden van PlanetProof zijn geteeld. „HAK en de telers hebben elkaar gevonden in een gezamenlijk belang.” Het feit dat nu ook Stichting Milieukeur heeft ingestemd met een verruiming van de normen is de grootste winst, vindt Francke. „Dit laat zien dat Stichting Milieukeur oog en oor heeft voor de knelpunten in de praktijk en dat er een open discussie mogelijk is.”
'Telers willen risico's kunnen afdekken'
De risico’s voor de teelt van bruine bonen nemen toe door het kleiner wordende middelenpakket en waarbij de risico’s – zoals bonenvlieg, onkruiden, schimmels – er niet minder om worden. „Telers willen die risico’s kunnen afdekken.” Om Milieukeur hiervan te kunnen overtuigen, zijn diverse teeltschema’s opgesteld. Naast de hoeveelheid actieve stof is vooral ook gekeken naar het totaal aan milieubelastingspunten (mbp). „De hoeveelheid actieve stof zegt niet altijd iets over de milieubelasting van een middel.”
HAK brengt met ingang van oogst 2021 alleen nog bruine bonen onder het PlanetProof-label op de markt. De telers krijgen hiervoor een tegemoetkoming in de prijs.