‘Vanaf 2025 stijgende bietenprijs dankzij verbreding binnen Cosun’
Waar vroeger de productie van suiker de kern van de bietenindustrie was, is zeker in de laatste jaren de weg naar verbreding ingeslagen. Sikken benoemde tijdens de online vergadering een aantal voorbeelden: Green Proteïn voor de productie van eiwit uit bietenblad, Betafib voor de productie van vezels uit bietenpulp en recent de samenwerking met papierfabrikant Crown Van Gelder op basis van bietenpulp. Maar, zei Sikken, suiker blijft ondanks die verbreding nog wel een belangrijk product. De verbreding is binnen Cosun Beet Company volop in ontwikkeling. „Concrete getallen kan ik nog niet noemen, maar ik voorzie dat deze verbreding vanaf 2025 een mooie bijdrage levert aan onze bedrijfsresultaten. En daar gaat een deel van terug naar de leden in de bietenprijs.”
Tegenvallende suikergehaltes
De bietencampagne zit op ongeveer tweederde. Het suikergehalte is met een verwachting van 13,5 ton per hectare teleurstellend laag, erkende Sikken. „Dat is lager dan het meerjarig gemiddelde.” De lage opbrengstverwachting is met name een gevolg van de droogte tijdens het groeiseizoen, maar ook vergelingsziekte speelt een rol. „Een paar jaar geleden hebben we de standaard gezet op 17 procent. Dat was onze ambitie, maar daar zijn we de afgelopen jaren niet in geslaagd.” Telers hadden meer gehoopt van de komst van nieuwe rassen, maar dat is volgens Sikken niet helemaal reëel. „We hebben graag rassen met de juiste resistentie. Maar dat zijn niet altijd de rassen met de hoogste suikergehaltes.”
In 2017 kende Europa een goede oogst, waardoor de suikerprijs sterk daalde. Daarna volgden twee magere jaren, waarin niet alleen Nederland te kampen had met tegenvallende suikeropbrengsten. „2018 en 2019 waren geen topjaren voor de suikerproductie in de EU. 2020 was dat ook niet. Duitsland en Frankrijk hebben ook minder suiker geproduceerd.” Dat geeft hoop voor de suikerprijs. „Ik zie de voorraden kleiner worden. Dat biedt kansen voor verder stijgende suikerprijzen in 2021.”
Tot die tijd blijft het voor akkerbouwers de boodschap om bieten te telen tegen kostprijs. Cosun erkent dat dat niet makkelijk is. „De kosten zijn gestegen, dat realiseer ik me. Maar soms moeten we een beetje de adem inhouden om een moeilijke periode te overbruggen.”
‘Neonicotinoïden niet gegund’
Het gebruik van neonicotinoïden is volgens Sikken een doodlopende weg. „Het is ons niet gegund. Dat hebben we tandenknarsend zien gebeuren, terwijl in andere landen wel een vrijstelling wordt verleend.” De veredeling werkt hard aan nieuwe rassen, maar dat is een proces van meerdere jaren. Zo lang er nog geen goede alternatieven of resistente rassen zijn, zal de chemie in de strijd tegen ziekten en plagen dan ook hard nodig blijven, zei Sikken. Ook de inzet van moderne veredelingstechnieken zoals Crispr-Cas zijn volgens hem nodig om problemen te kunnen oplossen. „Het is ons een doorn in het oog dat dat nog steeds niet is geregeld in Europa.”