Roest rust niet in tarwe

Gele roest vormt een steeds groter probleem in tarwe. Volgens Hans Buikema, Crop Advisor bij Syngenta zijn de toenemende problemen vooral te wijten aan het ontstaan van nieuwe agressievere fysio’s. Deze doorbreken in een rap tempo rasresistenties. Het gevolg is dat diverse populaire tarwerassen van het toneel verdwijnen, zoals het ras Benchmark. Naast de agressieve fysio’s speelt ook het warmere en drogere klimaat een rol in de uitbreiding van gele roest. Een positief gevolg hiervan is dat Septoria minder de kop op steekt.
Sterkste middelen
Bij de keuze in graanfungiciden is duidelijk dat alle fungiciden een brede toepassing hebben. Ze werken tegen roest, Septoria en andere ziekten. Een afweging bij het maken van een keuze is vooral te letten op middelen die het effectiefst zijn tegen gele en bruine roest.
Toelating
De laatste jaren worden steeds minder gewasbeschermingsmiddelen toegelaten. Zo zijn van diverse (graan)fungiciden, insecticiden en herbiciden de toelatingen inmiddels vervallen. In 2021 vervalt in de graanteelt de toelating van de actieve stof epoxyconazool. Deze triazool had, in combinatie met andere stoffen, een redelijke werking tegen roest. De SPNA heeft in een veldproef gekeken naar de mogelijkheden zonder de inzet van middelen met het bestanddeel epoxyconazool. Het onderzoek bevestigt dat middelen met het bestanddeel Solatenol zeer goed presteren. Alle objecten waarin dit middel ligt gaven de hoogste opbrengst, zeker bij toepassing van dit middel in het vlagblad. Het niet tegen gele roest behandelde perceel scoorde een opbrengst van slechts 5,8 ton/ha. In het perceel dat ter bescherming tegen roest was behandeld met Elatus Era, met de werkzame stof Solatenol, bedroeg de opbrengst 10,5 ton/ha. Het hoogste rendement (gemiddeld 10,9 ton/ha) werd verkregen bij een bespuiting met Elatus Era in het vlagblad.

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Syngenta Crop Protection
Bron: Syngenta Crop Protection