‘Groenbemester van stikstofvanger naar gezonder bodem’
De belangstelling voor groenbemesters neemt toe. Vroeger dienden gewasbeschermingsmiddelen als medicijn bij bodemziekten, nu kijkt de teler hoe hij bodemziektes onder controle krijgt met groenbemesters. Van het gewasbeschermingsmiddelenpakket blijft de komende vijf jaar maar de helft over. Telers zullen dus gaan zoeken hoe ze met de teelt van groenbemesters de bodem gezonder en weerbaarder kunnen maken.”
Elzes stelt dat de keuze maken complexer is geworden. „Telers willen naast de voordelen voor de bodemstructuur en het vasthouden van nutriënten schadelijke aaltjes en schimmels in de bodem op een beheersbaar niveau houden. Met het Europese project Best4Soil komt informatie bij de telers over wat groenbemesters met bodemschimmels en nematoden doen” Van het overgrote deel van de schimmels en aaltjes heeft het gewas geen last of zelfs profijt. Daarom is een evenwicht in de bodem van belang. Nieuw ontwikkelde groenbemesters die schadelijke organismen bestrijden kunnen een belangrijke rol spelen bij het instellen en behouden van dit evenwicht.
„Bij Vandinter Semo zoeken de veredelaars naar hogere resistenties en combinaties van resistenties”, licht Elzes de strategie van het bedrijf in Scheemda toe. „Zo ontwikkelden we al multiresistente bladrammenas met een resistentie tegen bietencystenaaltjes (BCA 1) en Meloidogyne chitwoodi, en werken we nu aan rassen die ingezet kunnen worden tegen nog andere schadelijke aaltjes of combinaties hiervan. Helemaal terugdringen van alle plantparasitaire aaltjes kan niet, maar we zoeken wel de zo hoog mogelijke resistenties ertegen.”
Volgteelt
Bij de keuze van de groenbemester zal de volgteelt leidend zijn. Elzes noemt als voorbeelden groenbemesters die schadelijke aaltjespopulaties voor suikerbieten, aardappelen of groentegewassen terugdringen. Afhankelijk van de teelt die volgt, kiest een akkerbouwer voor bladrammenas, gele mosterd, Japanse haver of tagetes die de grond gereed maakt voor het nieuwe seizoen.
Bij mengsels is Vandinter Semo terughoudend. Elzes: „Wij doen bij GLB-mengsels bijvoorbeeld 3 procent zwaardherik in de mix, omdat dat een neutraal effect heeft op de meest schadelijke aaltjes. Het risico bij zeven of acht verschillende soorten in een mengsel is dat er toch ongewenste aaltjes vermeerderen op een van de soorten in de mix. Wij zeggen dat telers vooral bewust moeten kiezen bij groenbemesters. Daar ging de groenbemesterdag in november over.” Deze dag werd online gepresenteerd en Elzes kwam namens Vandinter Semo aan het woord om de ontwikkelingen op zijn vakgebied toe te lichten.
TopBodem-demo
Bij het demoproject in de Betuwe voor TopBodem brengt Vandinter Semo kennis en verschillende soorten groenbemesters in. Elzes denkt dat het vooral goed is aan deze demo dat het effect van zaaidichtheden, grondbewerking en soortenkeuze langer gevolgd wordt. Hij hoopt dat de verschillen te zien zijn op het perceel met sterk verloop in afslibbaarheid van lichte zandgrond tot zware klei.
Elzes geeft tenslotte aan „We hebben geen oplossing met één groenbemester die als Haarlemmer olie tegen elke kwaal werkt. Daarom moet je regelmatig bemonsteren en iedere keer doelgericht kiezen.”
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes