NAV: ‘Stijgende kostprijs vraagt juist om verhoging contractprijs in plaats van verlaging’
De contractprijzen van afgelopen jaar lagen al onder de berekende kostprijs voor 2020, berekende de NAV eerder. En omdat de kosten voor de teelt, rekening houdend met beregenen en de nieuwe regelgeving, in 2021 zeker niet dalen is een verhoging van contractprijzen eerder op zijn plaats om de teelt van aardappelen toekomstbestendig te maken, vindt de vakbond.
Voorbeeldbedrijf
De NAV maakt al sinds 2010 een kostprijsberekening voor consumptieaardappelen op basis van een voorbeeldbedrijf op zandgrond en op kleigrond. Daaruit blijkt onder meer dat de kosten voor pootgoed en meststoffen lager worden ingeschat dan in 2020. Ook de kosten voor dieselolie en de energiekosten voor de bewaring zijn iets lager. De kosten voor gewasbescherming worden weer hoger, NAV berekent hiervoor een bedrag dat uitkomt boven de 1.000 euro per hectare. De kosten voor kiemremming zijn nog hoger geworden, voor 2020 was er al een verdrievoudiging van deze kosten ten opzichte van 2019 door het wegvallen van CIPC. Daarentegen zijn de kosten die telers dit jaar moesten worden maken om de bewaring van CIPC-resten te reinigen, er in 2021 niet meer.
Dit leidt volgens de NAV voor oogst 2021 op het voorbeeldbedrijf bij levering uit de schuur in april tot een kale kostprijs voor zandgrond van 15,8 cent per kg en voor kleigrond van 18,2 cent per kg. Dat is voor beide kostprijzen 1 cent per kg minder dan de kale kostprijs voor 2020. De reële kostprijzen, waarbij een marge van 15 procent is gerekend voor het risico van de teler, zijn respectievelijk 18,1 cent per kg en 20,9 cent per kg. Dat de kostprijs voor 2021 iets lager ligt dan die van 2020 verklaart de NAV vooral door de kosten van de reiniging van de bewaarplaats. De kostprijs 2021 ligt wel 1,5 cent per kg hoger dan in 2019.
Grotere rol voor kosten beregening
De kosten voor beregening spelen een belangrijke rol in de kostprijsverhoging, omdat beregening structureel begint te worden. Twee keer beregenen brengt al een kostenstijging is van 1 cent per kg met zich mee. De kosten voor beregenen zijn berekend op 225 euro per hectare per keer bij een gift van 25 mm. De contractprijzen lagen al onder de berekende kostprijs voor 2020 en omdat de kosten voor de teelt, rekening houdend met beregenen en de nieuwe regelgeving, in 2021 zeker niet dalen is een verhoging van contractprijzen eerder op zijn plaats om de teelt van aardappelen, aldus de vakbond.