Column: Henk Nienhuis: Piepergrieper
We storten 6 ton per meter. De bedekking bestaat uit een mooie laag stro, met daarover daconil-kleden die ook nog een halve meter over de grond liggen. Een mooie bedekking, vastgelegd met om de drie meter een slurf grind. Op deze manier drogen de gerooide aardappelen mooi op, omdat die vezelkleden goed ventileren van binnen naar buiten en het regenwater eraf loopt. Met dat stro ertussen kunnen ze een graad of acht vorst hebben. Verreweg de goedkoopste manier van bewaren.
De verladingsfirma’s hebben de zaken goed voor elkaar. Ze hebben ervaring en zijn gespecialiseerd. Ze hebben een speciale kraan met grijper, deze hebben ze ‘piepergrieper’ genoemd. Een mobiel schoningsapparaat staat tussen de bult en de vrachtauto en kan 14 meter overbruggen. Er zit een geavanceerde nareiniger op. De aardappelen komen bij ons met 2,6 procent tarra op de auto.
„We behandelen onze aardappelen als eieren en niet als eierkolen"
Zowel het rooien als het verladen gebeurt uiterst voorzichtig. Dat is moeilijk, maar nodig vanwege onze hoge zetmeelgehaltes. We behandelen onze aardappelen dan ook als eieren en niet als eierkolen. We streven naar extra premie en daarvoor moeten we minimaal 90 kwaliteitspunten hebben. De bemonstering gebeurt op de Avebe-locatie. De partij die we nu afleveren zit tussen de 93 en 98 punten.
Het afdekstro wordt in dikke bulten eerst opzij gezet en komend voorjaar versnipperd en verstrooid over het land. De tarragrond wordt teruggebracht naar de gerooide percelen. De kleden worden meteen opgerold en opgevouwen op pallets. Zo liggen die gelijk weer klaar voor het volgende jaar. Als de aardappelkraan weg is woelen we de verladingsplek meteen een meter los. Winterklaar voor het komende jaar.
We zijn het afgelopen jaar redelijk tevreden over onze kilogramopbrengsten en kwaliteit van al onze gewassen. Maar de gehaltes zijn ook bij ons dit jaar gemiddeld lager. We zijn altijd uiterst kritisch op ons geleverd vakmanschap. Volgens ons kan het altijd op punten nog wel wat anders en beter. We lopen de kantjes er bepaald niet af. Sterker nog, de randen en de kanten krijgen een aparte en extra bewerking. We letten op onkruid- en ziektebestrijding die we in de herfst al zoveel mogelijk kunnen aanpakken. Zo zijn we alweer voor 2021 bezig.
Voor iedereen het allerbeste in het nieuwe jaar 2021!