Cornelis Mosselman: ‘Met gewoon biologisch was mijn verdienmodel nog niet beter’
In 2018 begon de omschakeling bij Cornelis Mosselman in Ooltgensplaat (ZH). Dat betekende dat 2020 het eerste jaar was dat hij kon leveren onder de vlag biologisch.
Bij het rekenen aan de cijfers behorend bij een biologische onderneming, kwam Mosselman tot de conclusie dat het verdienmodel van zijn bedrijf niet automatisch beter werd van biologisch gaan werken. „Je moet de investeringen in machines niet onderschatten. De arbeidskosten liggen hoger. De uitdagingen voor mij lagen erin om te schakelen en financieel alles op orde te krijgen.”
Mosselman kwam uit bij een model waarin hij vaste rijpaden ging combineren met een grote diversiteit aan producten. Na de omschakelingsperiode met gras-klaver besloot hij direct het roer naar deze richting om te zetten. „Ik was ervan overtuigd dat biologisch onvoldoende onderscheidend vermogen had om op termijn beter te boeren.”
Rooivruchten
„De bodem minimaal verdichten heeft echt heel veel effect. De rooivruchten doen het super met die vaste rijpaden. Daarom wil ik zelfs bij de volgende oogst vanaf die paden werken. Dat gaat mij lukken. Voor de kringloop kijk ik om me heen en pak dat aan. Zo kan ik nu via Staatsbosbeheer aan Bokashi uit de regio komen.”
Lees de volledige reportage over Mosselman in de Agraaf, Stal&Akker, Vee&Gewas en Veldpost van dinsdag 5 januari, met als thema biologische landbouw
Tekst: Agrio