Cichoreicampagne afgerond met gemiddeld inulinegetal maar lage opbrengsten
Het gemiddelde inulinegetal komt op ongeveer 16,7, net tegen het meerjarig gemiddelde aan van 16,8 tot 16,9. Met dit getal scoort oogst 2020 net iets beter dan oogst 2019.
De cichoreicampagne van 2020 is rond de jaarwisseling afgerond, zo’n tien dagen eerder dan gepland. Op 30 december werd de laatste cichorei aangevoerd bij de fabriek in Roosendaal. René Schunselaar van Sensus: „Het was een cichoreijaar om niet te lang bij stil te staan. Voor ons als verwerker maar zeker ook voor de teler die het hele jaar zijn gewas heeft verzorgd en nu mogelijk wordt geconfronteerd met een tegenvallend rendement.”
Areaal blijft groeien
Voor het aankomende seizoen heeft Sensus inmiddels het gehele areaal gecontracteerd. Het is verhoogd ten opzichte van 2020 en zal blijven groeien, omdat het bedrijf de stijging van de afzet wil bijhouden. Over de exacte arealen wil Sensus uit concurrentieoverwegingen geen uitspraak doen. Volgens het CBS werd in 2020 op 3.853 hectare cichorei geteeld.
De afzet van inuline blijft stijgen door de toenemende belangstelling voor gezondere voeding en plantaardige ingrediënten. Ook de productiecapaciteit wordt uitgebreid.
Hoger rendement
Op termijn wil Sensus naar een rendement van gemiddeld 10 ton inuline per hectare cichorei. Dat biedt perspectief voor Sensus (meer inuline van een gelijkblijvend areaal) als ook meer rendement voor de teler. Schunselaar: „Met inuline uit cichorei hebben we een sterke troef en zijn we goed gepositioneerd om in deze toenemende wereldwijde vraag een relevante rol te spelen. Daarom is het een mooie waardeketen voor de Nederlandse akkerbouw, met betekenis op de wereldwijde markt.”
Seizoen 2021 is het dertigste cichoreiseizoen voor Sensus. Schunselaar: „Laten we hopen dat 2021 een nieuw begin is, en het een heel mooi cichorei-jaar wordt.”