'Voor ruim 6 miljoen euro aan apparatuur verdwenen van trekkers en andere machines'
Cumela: ‘GPS-systemen beter registreren en markeren’
De diefstal van (rtk) gps-systemen en andere elektronica van trekkers en machines neemt steeds grotere vormen aan. De schade loopt inmiddels in de miljoenen. Volgens Cumela, de brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra, is sinds april 2019 voor ruim 6 miljoen euro aan apparatuur verdwenen. De brancheorganisatie onderstreept dat de impact op de ondernemer groot is en de individuele schade kan oplopen tot ettelijke tienduizenden euro’s. Van de grote hoeveelheid gestolen systemen wordt bijna niets teruggevonden. Voor Cumela reden om vrijdag 5 februari te starten met de campagne ‘Stop Diefstal!’
Registreren en markeren
In het kader van deze campagne gaat Cumela ondernemers stimuleren om kostbare GPS-apparatuur te registeren en te markeren. Zo denkt Cumela Nederland minder aantrekkelijk te maken voor bendes die deze apparatuur roven. Voor een zo goed mogelijk resultaat werkt Cumela bij deze campagne samen met LTO, Fedecom en Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland. Ook deze organisaties gaan hun achterban oproepen hun apparatuur te registreren en markeren.
Het opsporen van gestolen gps-apparatuur en het ontbreken van de juiste gegevens vormt een groot probleem. Om opsporing te vereenvoudigen is het nodig te beschikken over het serienummer en een correcte omschrijving van de gestolen apparatuur. Na een diefstal moet de getroffen ondernemer vaak de serienummers laten opzoeken door de leverancier. Dit belemmert de opsporing, correcte en snelle registratie in politiesystemen en zorgt voor vertraging in de schadeafwikkeling bij verzekeraars.
Registratielijsten
Door gebruik te maken van de bestaande app ‘Stop Heling’ kunnen bedrijven eenvoudig én veilig registratielijsten met foto’s opstellen. Registreren is de eerste stap, het permanent markeren van de kostbare apparatuur vormt de tweede stap. Volgens Cumela werkt het markeren met een niet te verwijderen label met postcode en telefoonnummer van de eindgebruiker preventief. Een dergelijke markering zorgt er bovendien voor dat de apparatuur minder geschikt is voor heling en de logistiek van gestolen apparatuur wordt risicovoller. Volgens de politie en verzekeraars zijn het registreren en duidelijk permanent markeren van apparatuur twee eenvoudige stappen die een positieve bijdrage leveren aan het terugdringen van diefstallen en heling bemoeilijken.
Labels en waarschuwingsstickers
In het kader van de campagne ‘Stop Diefstal!’ roept Cumela alle gebruikers, brancheorganisaties en leveranciers van diefstalgevoelige apparatuur op om vanaf 5 februari daadwerkelijk in actie te komen. Zelf stelt de organisatie, via haar dochteronderneming Cumela verzekeringen, 300 sets met labels en waarschuwingsstickers beschikbaar voor het markeren van geregistreerde apparatuur.