Tarwemarkt trapt op de rem
De tarwenotering op de Euronext was donderdag iets lager. Een gevolg van de lagere noteringen op Chicago. De Amerikaanse markt zwakte wat af als gevolg van beperkte fysieke activiteit. Zo hadden Rusland en Oekraïne een nationale feestdag (orthodox kerstmis). Verder ontbrak het aan fundamenteel nieuws. Bovendien noteerden maïs en de sojabonen lager op Chicago. Overigens werd de daling op Euronext enigszins beperkt door de zwakkere euro. Desondanks is de koers van onze munt nog steeds hoog.
Russische exportheffing
De prijsverlaging van de Europese tarwe wordt momenteel beperkt doordat Rusland vanaf half februari tot eind juni een exportheffing van 25 euro per ton gaat invoeren. Rusland is werelds grootste tarwe-exporteur gevolgd door EU, VS en Canada. Interessant is het wat de gevolgen van deze Russische exportheffing zullen zijn voor de eerstvolgende Egyptische (GASC) tender voor de levering van tarwe in de tweede helft van februari. In deze context zou de Europese tarwe competitief kunnen zijn, echter de Europese graanbalans is relatief krap en er is al een behoorlijk volume verkocht onder andere aan China. Dankzij de tot dusver goede tot zeer goede zaai- en groeiomstandigheden van de wintertarwe is er in de EU sprake van positieve oogstvooruitzichten voor de komende oogst. In Rusland, dat kampte met minder gunstige weersomstandigheden tijdens de zaaiperiode, is in de meeste regio’s waar tarwe wordt verbouwd, tot nu toe sprake van goede overwinteringsomstandigheden.
Maïs
Maïsfutures waren donderdag nauwelijks prijshoudend op Chicago. Winstnemingen domineerden toen de Amerikaanse wekelijkse exportcijfers tegenvielen nu de verwachting juist toeneemt. Analisten verwachten dat de vraag in januari en februari in de VS zal blijven stijgen door een laag aanbod in Brazilië en Oekraïne. Bovendien heeft Argentinië een exportsluiting voor twee maanden afgekondigd voor de oude oogst.
Soja
De koersen van sojabonen daalden donderdag licht. Dit na een sterke koersstijging aan het begin van de week. De Argentijnse havenstaking lijkt voorbij en maakt daardoor een herstart van de export mogelijk. De terugval van de markt werd echter beperkt door de aanhoudende droogte in Zuid-Amerika. De gevolgen van La Nina dringen zich op. Er zal snel regen moeten komen, anders vermindert de Argentijnse productie substantieel. Ook voor Brazilië is de behoefte aan water een kwestie aan het worden.