Ook Britten telen dit jaar bieten met neonicotinoïden
Defra, het ministerie van landbouw, heeft de derogatie verleend voor één jaar, maar de ontheffing kan ook in de komende twee jaar worden afgegeven als de situatie daar aanleiding voor geeft, schrijft Defra. Als belangrijkste reden voor de ontheffing ziet het ministerie de schade die in de bietenteelt is ontstaan door het vergelingsvirus.
De ontheffing heeft een duur van 120 dagen. Volgens Defra zijn er geen alternatieven die afdoende werken tegen vergelingsziekte. De neonicotinoïden bieden een belangrijke bescherming van het jonge gewas tegen insectenplagen en de virussen die zij kunnen overbrengen, aldus het ministerie. De Britse bietenteelt heeft afgelopen jaar flink geleden onder het vergelingsvirus: de opbrengsten waren aanzienlijk lager, zo licht het ministerie zijn besluit toe.
Defra stelt als voorwaarde voor het gebruik van met neonicotinoïden gecoat zaad is dat er binnen 22 maanden geen bloeiende gewassen geteeld mogen worden op de betreffende percelen. Voor koolzaad geldt een termijn van 32 maanden.
Ook andere landen verlenen derogatie
Veel landen gingen het Verenigd Koninkrijk voor. Frankrijk, als grote speler op de Europese bietenmarkt, bracht de boel aan het rollen met zijn besluit om ook voor 2021 een ontheffing te verlenen voor de neonicotinoïden in de bietenteelt. Andere landen volgden al snel. Zo heeft het Duitse Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (BVL) in december ingestemd met een noodtoelating van met neonicotinoïden behandeld bietenzaad in enkele Duitse deelstaten.Tot en met 30 april 2021 mogen Duitse akkerbouwers bietenzaad gebruiken waarin de werkzamestof thiamethoxam in de coating is verwerkt. Thiamethoxam behoort tot de neonicotinoïden. De vrijstelling geldt (voorlopig) alleen voor bietentelers uit de deelstaten Noord-Rijn-Westfalen, Beieren, Neder-Saksen, Rijnland-Pfalz en Baden-Württemberg.
Schouten blijft bij haar standpunt
Minister Schouten wil als één van de weinige landbouwministers niets weten van een ontheffing voor de zaadcoating. Een aanvraag voor een transitievrijstelling voor het gebruik in een lagere dosering van Cruiser SB in pillenzaad is afgewezen. Volgens de NVWA voldoet deze toepassing niet aan de landbouwkundige criteria.
Vergelingsziekte is in het afgelopen jaar verder uitgewaaierd over het land: in 2020 werden in vrijwel het hele land gele vlekken gespot in de bieten. Opvallend hierbij was dat de aantastingen in het zuidwesten ten opzichte van 2019 meevielen, terwijl er juist meer aantastingen werden waargenomen in de andere teeltgebieden. De schade als gevolg van vergelingsziekte was in het zuidwesten echter nog steeds groot.