“Goed gevoel bij nieuw phytophthoramiddel”
In het Drentse Nieuw-Buinen heeft André Trip een veenkoloniaal akkerbouwbedrijf met 30 hectare zetmeelaardappelen. Naast het werk op zijn eigen bedrijf doet hij ook de volledige gewasbescherming bij twee collega akkerbouwers. Trip volgt de ontwikkelingen bij de gewasbescherming op de voet. “Dat moet wel”, vindt hij. “Er verandert zo veel want er verdwijnen meer middelen dan erbij komen. Daar krijgen we straks bij de phytophthora bestrijding ook mee te maken door het verdwijnen van mancozeb.” Het volgen van winterlezingen en regelmatig overleg met zijn adviseur vindt Trip daarom belangrijk. Trip heeft proefvelden voor HLB op zijn bedrijf en hij krijgt ook regelmatig van zijn leverancier het verzoek om nieuwe middelen te testen. “Ik werk daar graag aan mee”, verklaart Trip. “Ik heb er aardigheid in en ik vind dat soort praktijktesten belangrijk. Bovendien geeft het me inzicht in die nieuwe middelen.”
Plezierige eigenschappen
Afgelopen seizoen deed Trip een praktijktest met het nieuwe phytophthoramiddel Enervin SC. “Ik heb op een van mijn percelen mijn vertrouwde middel voor het derde blok vervangen door de combinatie van 1,2 l. Enervin SC en 0,3 l. Canvas”, vertelt Trip. Enervin SC wordt altijd gespoten in combinatie met een partnermiddel maar Trip vindt dat geen bezwaar. “Nee hoor, dat soort combinaties zien we wel vaker. Ik vind het veel belangrijker dat het een vloeibaar middel is. Je hebt er weinig van nodig, het ontmengt niet en je spoelt het makkelijk uit de verpakking. Dat vind ik plezierige eigenschappen. En ik kon de Enervin SC probleemloos mengen met een hulpstof, bladmeststoffen en andere gewasbeschermingsmiddelen.”
Bewezen middel
Over de goede werking van Enervin SC heeft Trip zich geen moment zorgen gemaakt. “Ik vertrouw erop dat de leverancier mij een middel laat testen dat zich in proeven al bewezen heeft. En ik heb nu zelf kunnen zien dat de combinatie Enervin SC met Canvas net zo goed werkt als mijn vertrouwde middel.” Dat Enervin SC een gunstig milieuprofiel heeft en in een nieuwe resistentiegroep valt is voor Trip meer dan een bijzaak. “Ik woon in het dorp en ik krijg regelmatig vragen over mijn spuitactiviteiten. Met middelen als Enervin SC laat je zien dat je het milieu spaart. En resistentiemanagement is belangrijk naar de toekomst toe. Mijn zoon wil ook nog akkerbouwer worden.”