Nieuwe mulch-frees van Kuhn spaart bodemleven
Vooral in de bio- en ecologische hoek is er belangstelling. Christiaan Borkus van Reesink ziet echter meer mogelijkheden. „De machine is voor iedereen die bodemleven wil sparen en toch onkruid of groenbemester onder wil werken.” De mix van aarde en plantenresten, die ontstaat als je de bovenste centimeters van het perceel bewerkt, intensiveert de omzetting van reststoffen in organische stof. Deze techniek staat bekend als ‘biofumigatie’. „Stikstof komt op tijd vrij en het bodemleven en de waterhuishouding worden zo min mogelijk gestoord.”
Messen meer gebogen
De nieuwe frees - ontwikkeld op verzoek van Zuid-Duitse klanten - is ontworpen om verse resten in de grond te mengen, 3 tot 6 centimeter diep en bij snelheden tot 10 kilometer per uur. Vier grote luchtbanden aan de voorzijde dragen de machine en zorgen voor de juiste instelling van de werkdiepte.
De Kuhn EL162-300 BioMulch-frees, voorlopig alleen met drie meter werkbreedte, heeft de messen meer gebogen messen dan een ‘gewone’ frees, waardoor een scheppende werking ontstaat, aldus Borkus. Een normale frees heeft een meer snijdende werking en gaat tot 15 centimeter diep. Een hydraulisch openingssysteem van de kap zorgt bij de mulchfrees voor een goede mix van vuil en reststoffen.
Alternatief voor schijveneg
Borkus ziet de nieuwe Kuhn-frees als alternatief voor een schijveneg, niet voor een eco-ploeg. „Die werkt toch al wel dieper.” Hij verkocht inmiddels twee machines uit de pre-serie in Nederland. De machine komt in de loop van dit jaar volop op de markt, aldus de productmanager-akkerbouw.