Brexit binnen NEPG: Britten trekken zich terug
Wat precies de reden is, weet NEPG-bestuurslid Bert Timmermans niet. „Ze hebben zichzelf teruggetrokken.” Ook is het nog niet duidelijk wat dit betekent voor de voortgang van de NEPG. „De Britten weten zelf nog niet hoe het verder gaat. De tijd zal het uitwijzen, we kijken wel hoe het verder gaat.”
Binnen de koepelorganisatie houden Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Engeland, als belangrijkste aardappellanden in Noordwest-Europa, al decennialang de aardappelmarkt scherp in de gaten. Ze houden oogst- en voorraadinventarisaties in hun landen, maar durven ook kritisch te zijn op de teelt zelf. Zo hield de NEPG eind vorig jaar een pleidooi voor een krimp van het areaal consumptieaardappelen in Noordwest-Europa van minimaal 15 procent, omdat de wereldwijde vraag naar aardappelproducten als gevolg van Covid-19 flink is teruggelopen.
Jaap Botma voorzitter
Op 1 januari werd een deel van de officiële leden van de stichting vernieuwd en aangesteld. De officiële vertegenwoordigers van de stichting zijn: Guy Depraetere (ABS, België), Alain Dequeker (UNPT, Frankrijk), Michael Heintges (voor REKA Rheinland, Duitsland) en Bert Timmermans (voor VTA, Nederland). Naast deze vier landsvertegenwoordigers zijn twee andere bestuursleden aangesteld: Jaap Botma (VTA, NL) die de eerste officiële voorzitter is van de NEPG en Daniël Ryckmans als nieuwe NEPG-secretaris (Fiwap, België). Jaap Botma, de huidige VTA-voorzitter, is de eerste NEPG-voorzitter die als zodanig is gekozen.
De NEPG bestaat nu uit: VTA (Nederland), ABS, Fiwap, FWA, PCA (België), Reka (Duitsland) en UNPT (Frankrijk).