Boerderijautomaat in Ternaard: ‘Contant geld is bij ons niet aan de orde’

Het echtpaar De Jong is niet onbekend met huisverkoop: ze hebben al meerdere jaren een boerderijwinkel in de oude stal. In november 2020 is de verkoop uitgebreid met een boerderijautomaat op het erf. Het aanbod in de automaat en in de winkel van De Jong is breed en gaat verder dan het eigen akkerbouwbedrijf: aardappelen (diverse rassen) in zakken van 5 of 10 kilo, uien in zakken van 1 of 5 kilo, verse groente, fruit, scharreleieren, honing en sap. Bij de aanschaf heeft De Jong bewust geselecteerd op een automaat met grote vakken, om zo ook zakken tot 10 kilo aan te kunnen bieden.
Het leuke is dat de producten nu alle dagen van de week beschikbaar zijn voor de klanten. En dat is voor zowel de consument als de boer een voordeel, vindt De Jong. „Eerder ging vaak meerdere keren tijdens het eten de bel van de winkel, en dan moesten we er heen. Nu gaat alles gewoon door.” Het enige wat hij hoeft te doen is enkele keren per dag controleren of alle schappen nog voldoende zijn gevuld.
'Eye-catcher'
De automaat staat in een huisje midden op het erf van De Jong. Een eye-catcher, vindt de Friese akkerbouwer. Nare ervaringen met diefstal heeft hij nog niet gehad. „Gelukkig niet.” In de automaat kan alleen met pin worden betaald en dat maakt wellicht een verschil, denkt hij. „Contant geld is bij ons niet aan de orde. En het staat behoorlijk duidelijk op onze website dat er alleen met pin kan worden betaald.” Daar heeft hij bewust voor gekozen. „Als ze deze automaat openbreken, vernielen ze meer dan er aan geld in zit.”
Hij hoort wel eens verhalen over negatieve ervaringen met huisverkoop. „Of het geldbakje is leeg of de groente is weg.” Dat is het grote voordeel van een automaat, vindt hij. „Je krijgt het product pas mee als je hebt betaald.”
Inbraak in boerderijautomaten
Aardappel-, eier- en andere boerderijautomaten zijn steeds vaker doelwit van inbraak. De buit is vaak maar een paar tientjes, de schade loopt al gauw op tot enkele duizenden euro’s. Met een alarm kan een boer inbrekers afschrikken, maar overschakelen op alleen pinbetaling lijkt de beste oplossing. Bovendien kan een boer zijn boerderijautomaat verzekeren tegen diefstal. De politie heeft geen specifieke cijfers van het aantal inbraken in boerderijautomaten.