WUR: hoe smaller de strokenteelt, hoe meer voordelen
Hoe breder de stroken, hoe minder groot het effect op ziekten en plagen , opbrengst en biodiversiteit.
Tijdens de digitale editie van de jaarlijkse BioKennisWeek vertelde onderzoeker Dirk van Apeldoorn over de ervaringen die zijn opgedaan in de jaren 2017-2020. Strokenteelt waarbij de stroken afgestemd worden op de breedte van de spuitboom van 48 meter heeft nauwelijks effect op ziekten en plagen en opbrengst. Wel is het effect op de biodiversiteit ook bij 48 meter brede stroken positief, vergeleken met monocultuur.
Minder bodemverdichting
Het is een zoektocht naar andere verdienmodellen dan het gangbare model in de grootschalige akkerbouw om strokenteelt rendabel te maken. Bijvoorbeeld door extra beloning van kwaliteit. Er is winst te behalen door minder bodemverdichting. Bepaalde stroken die met rustgewassen worden beteeld kunnen worden gebruikt om andere stroken tijdens bewerkingen, zoals mechanische onkruidbestrijding, te ontzien. Lichtere machines en trekkers zorgen bovendien voor vermindering van de bodembelasting en minder mechanisatiekosten.
Klassieke akkerbouwgewassen
De vruchtwisseling die in het driejarige lange termijn experiment van de Wageningen Universiteit werd onderzocht was gebaseerd op dominante gewassen van akkerbouwers in Nederland en lokale praktijk. Tussen de stroken was ook variatie aangebracht met extra vlinderbloemigen en verschillende rassen binnen een gewas. Het onderzoek vond plaats op drie locaties met verschillende rotaties: de Proeftuin Agroecologie en Technologie in Lelystad (WUR), Wageningen (WUR) en Almere. In Almere werden stroken van 6, 12 en 24 meter vergeleken.
Strokenteelt groeit
Van Apeldoorn constateert dat de belangstelling voor strokenteelt jaar op jaar toeneemt. Hij raadt aan bij strokenteelt maaigewassen naast rooigewassen te telen en plaaggevoelige gewassen naast overwinterende gewassen. Het op een praktische manier kunnen bewerken, bemesten en beregenen in strokenteelt is een belangrijke uitdaging. De beschikbaarheid van rechthoekige percelen vergemakkelijkt de strokenteelt, evenals GPS besturing op de trekker. Uitwisseling van ervaringen in studieclubverband kan de komende jaren bij de ontwikkeling van strokenteelt een belangrijke rol spelen, denkt Van Apeldoorn.