Column: Karin Bergmans-Elshof: Politiek
Maar om de zoveel tijd moet een mens er toch aan geloven, als de democratie je lief is tenminste. Het is een groot goed, dat moeten we koesteren, en dus breng ook ik graag mijn stem uit. Soms word je daarna teleurgesteld, bovenop het feit dat een meerpartijenstelsel logischerwijs betekent dat er water bij de wijn moet. Onderhandelen, polderen; we kunnen het als de beste.
Teleurgesteld, uithuilen en opnieuw beginnen, hopen dat jouw partij het nu echt anders en beter gaat doen. Heeft geleerd van haar fouten. Of kiezen voor een andere partij? Wellicht een gloednieuwe! Wat kan, nee, moet beter? Eric Wiebes heeft het goed verwoord tijdens de persconferentie waarin hij zijn aftreden bekend maakte: „Je doorvoelt het pas als je de mensen zelf spreekt”. Dat geldt niet alleen over gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire, maar natuurlijk op elk vlak.
Politici zullen nog vaker moeten afdalen uit de ivoren toren
Politici zullen nog vaker moeten afdalen uit de ivoren toren. Minder op het pluche, maar vooral meer in de klei. Letterlijk, wanneer het over landbouw gaat. Soms lijkt het of er een gebrek aan vertrouwen heerst. Dan worden regels gemaakt op basis van wantrouwen, fraudegevoeligheid, controleerbaarheid. Initiatieven uit de sector zelf worden regelmatig van tafel geveegd. Dat is meer dan jammer.
Het is goed dat honderd ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit via Team Agro NL op stage bij de boer willen. Zodra de coronamaatregelen dat toelaten. Hogerop in het Haagse zetelen de woordvoerders: Hoe staan zij in de wedstrijd? Ik ben erg benieuwd naar ‘Hét verkiezingsdebat voor landbouwwoordvoerders’ op 18 februari, georganiseerd door Team Agro NL, Agrio en Food Hub. Met als mooie ondertitel: de polarisatie voorbij.
De toekomst van de landbouw zal straks één van de centrale thema’s van de verkiezingen zijn. De (toekomstige) landbouwwoordvoerders gaan daarom met thema’s aan de slag. Ik denk dat ik dat eerst maar eens even afwacht. Het gaat immers over de inrichting van ons (platte)land, onze kwetsbare aarde, maar bovenal over onze eerste levensbehoefte: voedsel.