Bonalan gaat mogelijk toelating verliezen

Maandag 25 en dinsdag 26 januari spreekt de Europese ‘Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed’ (SCoPAFF) over nieuwe aanpassingen met betrekking tot de regelgeving rondom gewasbeschermingsmiddelen. Eén van de agendapunten is de toelating van de werkzame stof Benfluralin. Deze stof wordt gebruik als herbicide. In Nederland bevat alleen de bodemherbicide Bonalan deze werkzame stof. Bonalan is toegelaten in verschillende gewassen, waaronder cichorei, peulvruchten, sla en verschillende koolgewassen. Het blijkt in de praktijk voornamelijk effectief tegen meldensoorten, veelknopigen en grassen. Sinds 2014 is het toegelaten in de cichoreiteelt.
Uitstel
Het besluit komt niet als een verrassing. Als het aan de EC had gelegen was het besluit om de toelating van Benfluralin niet te verlengen al eerder genomen. Dit vanwege risico’s voor vogels, zoogdieren en waterorganismen. Op verzoek van verschillende lidstaten, waaronder Nederland, gaf de EC echter aan de European Food Safety Authority (EFSA) opdracht te onderzoeken of het gebruik van het middel toch zou kunnen worden toegestaan in combinatie met risicoreducerende maatregelen. Volgens minister Schouten blijkt uit deze analyse dat de genoemde risico’s onvoldoende kunnen worden ondervangen met risicoreducerende maatregelen. Voor de Nederlandse delegatie reden om komende week in te stemmen met het voorstel van de EC om de toelating van de werkzame stof Benfluralin niet te verlengen.
Grote consequenties
Het verbod op Bonalan heeft grote consequenties voor de cichorei teelt in Nederland. Volgens Sensus speelt Bonalan een cruciale rol in een toekomstbestendig onkruidbestrijdingsstrategie waarin na-opkomst van de cichorei aanzienlijk minder chemie nodig is en het middel veilig kan worden toegepast. De cichorei teelt wordt steeds moeilijker. Immers in de afgelopen jaren is reeds volop gesneden in de toelating van herbiciden in de cichoreiteelt. Zo verdwenen de middelen op basis van de werkzame stoffen Asulam, Legurame, Chloorprofam reeds eerder uit het middelenpakket. En nu volgt dus Bonalan.
Prosulfuron
Binnen de SCoPAFF wordt volgende week een beslissing genomen over het gebruik van Prosulfuron. Tot nu toe mogen herbiciden met deze werkzame stof slechts een maal in de drie jaar worden gebruikt. Op basis nieuw wetenschappelijke data, waaruit blijkt dat jaarlijks gebruik geen risico’s voor het grondwater oplevert, gaat deze restrictie vervallen. Het Ctgb ondersteunt dit voorstel. In Nederland zijn 5 middelen op basis van deze stof toegelaten.
Tijdelijk goedkeuring
Tijdens de komende SCoPAFF vergadering stelt de EC voor om de goedkeuring van 32 werkzame stoffen tijdelijk te verlengen met één jaar. Reden is dat de besluitvorming buiten de schuld van de aanvrager niet tijdig is afgerond. Volgens minster Schouten is de herbeoordeling van deze 32 werkzame stoffen zeer complex en vraagt een grote zorgvuldigheid waardoor de procedure soms wat langer duurt dan gewenst. Zonder tijdelijke verlenging zouden al deze werkzame stoffen van de markt worden gehaald zonder dat een zorgvuldig beoordelings- en besluitvormingsproces is doorlopen.