Bodem op orde voor extreem droog en nat
Projectleider Daan Verstand van Wageningen Universiteit en Research brengt op initiatief van de Brancheorganisatie Akkerbouw en met de private partner Agrifirm in kaart welke gewassen het meest last hebben van de klimaatverandering en welke maatregelen nodig zijn om het probleem beheersbaar te houden. De klimaat- scenario’s van het KNMI gaan uit van veel vaker extreme droogte en hitte in de zomer en grotere variabiliteit in neerslag met kans op zware buien door het hele jaar, zegt hij. „De meeste risico’s bij klimaatverandering zijn watergerelateerd.”
Bij droogte en wateroverlast begint het onderzoek. Verstand noemt effecten op de uienoogst en het vaker optreden van doorwas in aardappelen. Afhankelijk van regio en grondsoort zijn de antwoorden anders. „Om droogtes het hoofd te bieden, kun je kijken hoe je extra water kunt vasthouden als het valt en hoeveel de schade daardoor minder wordt.”
Capillaire werking
Dat vasthouden van water hangt sterk samen met de capaciteit van de grond om water te laten infiltreren bij buien en via de capillaire werking na te leveren in tijden van droogte. „Daarom is het opheffen van ondergrondverdichting zo belangrijk. We testen in Lelystad een machine die veel kleine gaten boort om de verdichting op te heffen. Dat is vooral functioneel op percelen met flinke bodemverdichting. Wortels vinden mogelijk hun weg weer door de boorgaten. In Vredepeel gaan we de methode vanaf 2021 ook testen.”
Lees het volledige artikel in de Agraaf, Stal&Akker, Vee&Gewas en Veldpost van zaterdag 30 januari
Tekst: Agrio
Beeld: WUR