'EU-handelsverdragen ook gunstig voor landbouwsector'
De studie heeft betrekking op vrijhandelsovereenkomsten (FTA's) die onlangs zijn gesloten, evenals de handelsovereenkomsten die nog op de EU-nominatie staan. Hoewel de handelspartners markttoegang krijgen in de EU, kan de EU-export hierdoor ook aanzienlijk groeien, zo zegt de studie. De EU-export van landbouwproducten naar de 12 vrijhandelspartners zal met 25 procent (conservatief scenario) tot 29 procent (ambitieus scenario) toenemen, terwijl de invoer met 10 procent (conservatief) tot 13 procent (ambitieus) zal toenemen. Dit komt overeen met een groei in export van landbouwproducten en levensmiddelen met 4,7 miljard euro (conservatief) tot 5,5 miljard euro (ambitieus), en meer invoer van landbouwproducten en voedingsmiddelen met 3,7 miljard euro (conservatief) tot 4,7 miljard euro (ambitieus).
'Veel striktere milieueisen stellen'
In een aantal EU-landen is de laatste jaren toenemende kritiek op de vrijhandelsakkoorden die de EU de afgelopen jaren sluit met handelsblokken. Recentelijk lagen handelsverdragen met Indonesië en Mercosur onder vuur. Die kritiek komt van zowel milieuorganisaties als agrarische koepels.
De milieubeweging vindt dat de EU veel striktere milieueisen moet stellen aan de toekomstige handelspartners. Agrarische organisaties verzetten zich tegen de import van goedkopere concurrerende producten en voedsel.
Bij de presentatie in Brussel van de nieuwe studie bleek opnieuw dat ook veel Europarlementariërs tegen te ruime handelsverdragen zijn. Veel EP-leden hadden kritiek op de negatieve gevolgen die nieuwe handelsovereenkomsten, waaronder die met Mercosur. Verscheidene EP-leden riepen op om de EU-gelden eerlijker te verdelen over en binnen de lidstaten.
Ondersteuning van agrovoedingssector
Handelscommissaris Valdis Dombrovskis zei op die kritiek dat ondersteuning van de agrovoedingssector een belangrijk onderdeel zal blijven van het handelsbeleid van de EU, of het nu gaat om het openstellen van de markt, het beschermen van traditionele EU-voedselproducten of het verdedigen tegen dumping of andere vormen van oneerlijke handel. Ook Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski wees er op dat ‘onze ambitieuze handels-agenda EU-boeren en voedselproducenten helpt om de kansen in het buitenland ten volle te benutten en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat we voldoende waarborgen hebben voor de meest gevoelige sectoren’.