“Rhizoctonia geen probleem dankzij nieuw fungicide”
“Het pootgoed is de basis onder mijn bedrijf en dat moet gewoon goed. Ik kan daar al mijn tijd in kwijt.” Egbert de Vries is helder over de prominente rol van pootaardappelen op zijn akkerbouwbedrijf. Zijn hele aanpak van de teelt laat zien dat hij zo weinig mogelijk aan het toeval overlaat. De Vries teelt zijn pootaardappelen, op een sporadische landruilactie na, volledig op eigen grond. Vanuit miniknollen vermeerdert hij in maximaal vier generaties tot S-en. En op zijn pootgoedareaal van 25 ha doet de akkerbouwer de selectiewerkzaamheden zelf met hulp van een vaste ervaren kracht. “In de selectieperiode streef ik ernaar om elke hectare elke week een keer te zien”, onderstreept hij het belang van intensieve selectie.
Geen mengproblemen
De rhizoctoniadruk op de Groningse zavelgrond (25 - 37% afslibbaar) is niet extreem hoog. “Maar, aldus de Vries, als ik niets doe, komt het niet goed. Een veurbehandeling bij het poten is standaard. Wij leveren blankschillige aardappelen van moderne rassen en die hebben nou eenmaal een vrij gevoelige huid. Maar dankzij Allstar is de rhizoctonia hier geen probleem. Kijk zelf maar.” Hij wijst op de inhoud van een kuubskist die klaar staat om gesorteerd te worden. “Mooie blanke knollen. Daar gaat het om. Het sorteren is een makkie dankzij Allstar.” De Vries past het nieuwe fungicide toe sinds seizoen 2018. Naast de prima rhizoctoniawerking is hij enthousiast over het gebruiksgemak van Allstar: “Je hebt er lekker weinig van nodig, dat scheelt gesjouw. En het mengt probleemloos. Ik gebruik een vloeibare fosfaatmeststof bij het poten en dat gaat prima samen met de Allstar. Je kunt ’s avonds zonder risico de tank halfvol wegzetten. De volgende dag werk je gewoon verder zonder extra schoonmaak- of roeracties.”
Zacht op de knol
Omwille van een vlotte start ontziet De Vries de kiemen van zijn uitgangsmateriaal zo veel mogelijk. Zijn vloeibare fosfaatmeststof heeft een pH van 7 en is dus niet agressief. “De Allstar is ook mooi zacht op de knol, dus dat combineert prima”, aldus de pootgoedteler die ook blij is met de nevenwerking van Allstar op zilverschurft. “Alles wat helpt is welkom en meegenomen.” De Vries besluit zijn verhaal over Allstar met de uitkomsten van een onderzoek van de Pootaardappel Academie Groningen/Friesland waar hij bestuurslid is. “We hebben 2 jaar gekeken naar de invloed van rhizoctoniamiddelen op de vertering van moederknollen. Eén van de conclusies was dat Allstar de vertering in ieder geval niet vertraagt. Dat is dus gunstig.”