‘Certificering steeds belangrijker voor afzet uien’
PPA: ‘Na maart goede kansen voor prijsstijging uien van goede kwaliteit’
Partijen van mindere kwaliteit blijven zich momenteel aandienen, zei Van der Krift. Partijen waarvan de kiemrust is doorbroken moeten de box uit. „Deze kunnen niet in een container voor export naar verre bestemmingen en Europa vraagt nog niet voldoende om die hoeveelheden over te nemen. Deze partijen zorgen momenteel voor prijsdruk.”
Moeten telers met een goede partij vrije uien in de bewaring deze blijven vasthouden? Dat durft hij niet heel stellig te zeggen. „Je weet nooit hoe het verder loopt. Er zijn veel factoren die er voor kunnen zorgen dat de prijs ook in maart en later laag blijft. Maar de voortekenen zijn op dit moment gunstig.”
Problemen met kiemrust: 30 procent niet voor export
Problemen met kiemrust als gevolg van een tweewassige opkomst komen in het hele land naar voren, zegt Van der Krift. Of het in andere landen ook een probleem is weet hij niet. Hij verwacht dat de huidige voorraad goede uien kleiner is dan wel wordt ingeschat. „Gerekend vanaf week 1 lag er nog een voorraad van 450.000 ton. PPA gaat er van uit dat minimaal 30 procent van wat er nog ligt niet meer geschikt is voor export.”
Voor het areaal uien voor het komende teeltseizoen voorziet hij een groei van maximaal 5 procent. „Als we allemaal wat vroeger gaan rooien dan is die 5 procent zo weggewerkt en hebben we een betere kwaliteit uien aan te bieden.” Uit onderzoek van Uireka is gebleken dat vroeger oogsten weliswaar leidt tot lagere opbrengsten, maar tegelijkertijd leidt een vroegere oogst ook tot minder tarra, hardere uien, minder kaalvellen en dus minder uitval (lagere sorteerkosten) en een hogere kwaliteit. Dit laatste zorgt weer voor betere afzetkansen.
Certificering steeds belangrijker voor afzet
Certificering wordt steeds belangrijker voor de afzet van uien, met name in de tweede helft van het exportseizoen, omdat je je daarmee kan onderscheiden met een goede kwaliteit uien, meent Van der Krift. Internationale certificaten als Global Gap en Grasp zijn nog te weinig ingeburgerd in de uienteelt, constateert hij. Enkele telers stelden tijdens de webuinar dat het hebben van een certificaat alleen interessant is als er een meerprijs wordt betaald voor het product. Maar Van der Krift ziet dat anders. „Zie het certificaat als een meerwaarde voor de afzet van je partij. Als je meer mogelijkheden hebt om je uien af te zetten, is dat toch de meerwaarde.”
Meer over het webuinar: ‘Binnen tien jaar uienras met meerdere resistenties en robuustheid tegen klimaatverandering’