Akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers bereiden zich voor op winters weer
Bloemkoolteler Slagter in Andijk (NH) laat op Facebook zien dat hij zijn winterbloemkool afdekt met doek, in de hoop dat het gewas de vorst overleeft. „Winterbloemkool zijn bloemkoolplanten die wij begin augustus in de grond doen. Deze moeten de winter overleven zodat we ze van maart tot begin mei kunnen oogsten. Ze moeten dus overwinteren. Echter, dit is een risicoteelt, een aantal dagen vorst kan er al voor zorgen dat ze kapot vriezen”, laat de teler weten. Niet afdekken betekent geen extra kosten, maar wel het risico dat de planten de vorst niet overleven. Dit risico wil Slagter niet lopen. „We maken nu veel extra kosten, en dan is het nog maar de vraag of de kolen het overleven. Fingers crossed.”
Tekst gaat verder onder de tweet
Akkerbouwer Nico Rodenburg uit Zwartewaal (ZH) heeft toch maar even de kachels uit de aardappelschuur opgezocht. „Je weet maar nooit of ze nog ergens van pas komen”, schrijft hij op Twitter.
Erik Corbijn rooit vandaag volle bak prei. „Nog even gauw voor de vorst de boel vol rooien.”
Tekst gaat verder onder de tweet
Andere akkerbouwers hebben de trekker met schuif klaar staan. Eén van hen is Bert-Jan Huizing uit Zeerijp (GR). Ook Peter Vogelaar uit Stad aan 't Haringvliet (ZH) en Harry Schreuder uit Swifterbant (FL) zijn voorbereid op een dik pak sneeuw.
Door middel van netten worden fruitbomen beschermd tegen de koude oostenwind die wordt voorspeld.
Zorgen over de opkomende tulpen: