Ook Frankrijk wil Mercosur nog niet ratificeren
Politieke intentieverklaringen zijn volgens de Franse regering niet voldoende. „Dat kost veel tijd”, zei de Franse minister Riester tegen het persbureau AFP. Frankrijk wil voorkomen dat de overeenkomst „leidt tot meer ontbossing”.
Na twintig jaar onderhandelen bereikten de EU en de Mercosur-landen in 2019 een akkoord over een alomvattende associatieovereenkomst om de grootste vrijhandelszone ter wereld te creëren. Daardoor mogen die Zuid-Amerikaanse landen méér voedsel- en landbouwproducten naar de EU-landen exporteren, tegen verlaagde of afgeschafte invoertarieven.
Oostenrijk en Nederland hebben al geweigerd
De kritiek op het verdrag wordt steeds luider, vooral vanwege de grootschalige ontbossing en dramatische bosbranden in het Amazonegebied. De voorzitters van beide handelsblokken willen snel vooruitgang boeken met de inwerkingtreding. Oostenrijk en Nederland hebben dit al geweigerd. Ook de Duitse kanselier Merkel krabbelt al terug.
Voordat het verdrag in werking kan treden, moet het door alle EU-lidstaten worden geratificeerd. De parlementen van Oostenrijk, Nederland en het Franstalige deel van België hebben de verdragstekst in zijn huidige vorm al verworpen. Behalve milieuactivisten zijn ook vertegenwoordigers van de Europese landbouw fel tegen de overeenkomst. Ze zijn bang voor oneerlijke concurrentie van Zuid-Amerikaanse landbouwbedrijven.