KAS kunstmestprijs rent omhoog
Ongetwijfeld zal de nu al historische koudegolf die over grote delen van Europa uitstroomt, de dagprijzen van energie verder omhoog stuwen.
Corona crisis record
Zo hoog als nu zijn de gasprijzen tijdens de coronacrisis nog niet geweest. Dat geldt ook voor de olieprijs. De kans is groot dat ook de kalkammonsalpeter prijs in ieder geval tijdelijk weer terugkeert naar het niveau van voor de coronacrisis, aangezien voor de productie veel gas nodig is.
Vandaag noteert de Duitse kunstmesthandel langs de Rijn in de deelstaat Noordrijn-Westfalen zelfs een kalkammonsalpeter prijs (KAS 27%) van 232,500 Euro per ton (bij 10 ton afname). Dat is hoger dan de prijs die eind februari 2020 net voor het uitbreken van de coronacrisis werd betaald. Het gemiddelde prijsniveau van het winterhalfjaar 2018 / 2019, toen KAS gemiddeld 250 Euro per ton kostte, komt in zicht. Afgelopen zomer kostte kalkkamonsalpeter minder dan 200 Euro per ton.
Fosfaat-en kali prijzen
De prijzen van fosfaat-en kalimeststoffen in de Duitse kunstmesthandel bewegen mee omhoog met de KAS prijs, al is met nam de prijsstijging van kali kunstmest veel minder groot. Kali 40% (met 6% Mg) kostte in Noordrijn Westfalen in december 248 Euro per ton en noteert nu 252 Euro per ton. Het afgelopen jaar registreerde Wageningen Economic Research op de site Agrimatie.nl in Nederland gemiddeld een kali 40% prijs van 270-280 Euro per ton.
Het langjarig gemiddelde van de Agrimatie cijfers laat zien dat de prijzen van kalkammonsalpeter in winter en het voorjaar heel vaak zeker 10 procent hoger zijn middenin de zomer, als de vraag veel kleiner is. Bovendien is de gasprijs in het winterhalfjaar veel hoger dan in het zomerhalfjaar.