Groenbemesters in een koudegolf
Groenbemesters in een koudegolf
We hebben het weinig gezien de afgelopen jaren; sneeuw, ijs, vorst en schaatskoorts. In delen van Zeeland was er na een periode van meer dan 700 dagen voor het eerst weer sprake van vorst. De laatste jaren keken we vooral naar hoe een groenbemester in het voorjaar reageerde na een winter zónder vorst. Momenteel zijn de meeste percelen bedekt met een dikke laag sneeuw en hebben we te maken met een koudegolf.
Terralife® groenbemester bij niet kerende grondbewerking vóór de koudegolf
Bij niet kerende grondbewerking staan de groenbemesters nog op het land. Ze hebben het goed gedaan. Vlak na de oogst waren de omstandigheden om een groenbemester te zaaien best goed. In oktober waren een paar nachten met lichte vorst. Hierdoor zijn een aantal componenten in de TerraLife® groenbemesters al verdwenen. Niger, deder en boekweit zijn al na een hele lichte vorst afgestorven. Later was ook gele mosterd aan de beurt. Soorten die we vóór de koudegolf terugvonden zijn Ethiopische mosterd, Japanse haver en Tillage rammenas. Ook zomerwikke was tot januari wintervaster dan verwacht.
Overblijvende componenten vóór de koudegolf
De nog levende componenten van de groenbemester houden het bodemleven meer actief. Tillage rammenas trekt bijvoorbeeld veel wormen aan. De grote wortels van de Tillage rammenas groeien vaak boven de grond uit. Bij strenge vorst raken deze beschadigd waardoor de plant vlot verteert. Dit leidt tot ‘’gaten’’ in de bouwvoor waardoor de bodem vlot opwarmt in het voorjaar.
Impact van koudegolf
Nu de sneeuw is gevallen en het stevig vriest zullen de laatste groenbemestercomponenten verder afsterven. Het sneeuwdek kan nog isolerend werken, maar kan ook het gewas verstikken waardoor ook de overgebleven Tillage rammenas zal afsterven. Ook soorten als vlas, wikken, Japanse haver en Ethiopische mosterd zullen het loodje leggen.
Dit betekent dat de groenbemester eerder dan voorgaande jaren op zijn retour is. Het gewas zal eerder verteerd zijn. Hierdoor komen voedingsstoffen in het voorjaar eerder beschikbaar voor het volggewas. Deze natuurlijke vertering scheelt in een aantal gevallen ook een bewerking in het voorjaar. Minder opslag zorgt voor een fijner zaaibed.
En ook nu is er door de inzet van een groenbemestermengsel een voordeel voor de bodemstructuur. De achtergebleven wortels in de bodem zorgen voor een betere afwatering op het moment dat de sneeuw dooit. Een diversiteit van wortelstelsels zorgen voor een structuurverbetering in zowel diepe als ondiepe lagen. Met daarbij de grote gaten in de bodem van de Tillage rammenas die volledig is verteerd. Deze zorgen voor opwarming van de bodem en een losse grond. Kijk hier een video van de TerraLife SolaRigol uit 2017. Ook hier was de groenbemester helemaal afgestorven vanwege een koude winter.