Pioniers bemesten in de rij aan het woord
Dit webinar werd gehouden op vrijdag 5 februari als onderdeel van een tiendelige webinar serie over de voordelen van vloeibare meststoffen in combinatie met precisiebemesters, georganiseerd door het Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van Kringloop precisiebemesting (NCOK).
Bemesten tijdens het aardappel aanaarden
Dingeman Burgers in het West-Brabantse Zevenbergschenhoek investeert al jaren in bodemkwaliteit met zoveel mogelijke organische mest aanvoer, groenbemesting en niet kerende grondbewerking. Daar plukt hij steeds meer de vruchten van. Burgers werkt samen met een melkveehouder in de buurt. De fosfaatbemesting bestaat daardoor voor bijna 100 procent uit dierlijke mest. Dankzij de groenbemesters gaan er in de winter nauwelijks mineralen verloren.
„Mijn bemestingsmethode levert dubbel winst op: met de kunstmestrooier bemesten is altijd onnauwkeuriger dan in de rij. Bemesten in de rij betekent op het perceel beter verdeeld en dichter bij de plant. De stikstofbesparing levert extra ruimte voor aanvoer van organische mest op. Maar helemaal zonder kunstmest zal niet meevallen. ” Burgers dient in de aardappelteelt meststoffen toe tijdens het aanaarden, met een zelfgemaakte machine.
Vergelijk met pneumatische strooier in suikerbieten
Henk Janknecht uit Zeewolde (Fl.) onderzocht in samenwerking met het IRS en Cosun op zijn eigen bedrijf in 2018 en op verschillende locaties in heel Nederland in 2019 de effecten van rijenbemesting met een Duport spaakwielbemester in suikerbieten. Deze methode werd vergeleken met de pneumatische kunstmeststrooier, die nauwkeuriger werkt dan de schijvenstrooier. Het onderzoek bestond uit vergelijkende stroken met drie verschillende bemestingsniveau’s, 70, 120 en 170 kilo stikstof per hectare. De gewasontwikkeling werd met dronebeelden vastgelegd, waaruit duidelijke verschillen bleken. Alle stroken werden separaat geoogst, gewogen en bemonsterd.
Bij het door Eurofins op basis van bodemonsters gegeven advies van 120 kilo stikstof bleken de opbrengsten het hoogst. Dat is volgens Janknecht te danken aan de gebruikte vloeibare meststof, de plaatsing in de rij en de bodemvochttoestand. In 2018 was het erg droog. Volgens Janknegt leverde de toediening van vloeibare stikstofmeststof met de spaakwielbemester in de rij een financieel voordeel op van ruim 500 Euro per hectare, ten opzichte van de bemestingsmethode met de pneumatische kunstmeststrooier (bij een bemestingsniveau van 120 kilo stikstof per hectare).