Open Bodem Index: voordeel halen uit bodembeheer
Tijdens het online Bodem Event van boeren jongerenorganisatie NAJK gaf Jeen Nijboer van de Rabobank uitleg over de OBI. „De index geeft een score op perceelsniveau. Het is een relatieve score en het geeft daarmee aan wat je met die bodem kunt bereiken.” Volgens Nijboer is de OBI belangrijk voor het lange termijn perspectief. Door steeds goed voor de bodemkwaliteit te zorgen is het op lange termijn mogelijk voedsel van goede kwaliteit te blijven produceren. In die stabiliteit zit een meerwaarde voor bedrijven met een goede score.
Tijdens het event van het NAJK fungeerde het bedrijf van Hidde Jolink uit het Gelderse Drempt als voorbeeld. Jolink: „Ik ben blij met mijn gemiddelde score van een 8,5. Dat is best hoog. Ik moet nog wat werken aan het zwavelniveau.” Voor de bepaling van de score volstaan reguliere bodemonderzoeken en satellietinformatie.
Nijboer zegt dat het de bedoeling is om telers te belonen voor goed bodembeheer. Deelname is kostenvrij, zegt de Rabobank-man. „Je hebt alleen de kosten van een bodemanalyse en de satellietdata is gewoon al beschikbaar.”
Leendert Jan Onnes, jonge akkerbouwer uit Finsterwolde en bestuurslid bij het NAJK, is benieuwd naar de doelgroepen voor wie de OBI is en naar de voordelen. Nijboer noemt de mogelijkheden om de OBI effect te laten hebben op het rentetarief van de bank en lagere kosten bij erfpacht van ASR. Akkerbouwers, veehouders, bollentelers, in feite alle open teelten kunnen meedoen in het systeem. Nijboer denkt dat het vooral belangrijk is voor de telers om meer inzicht in de kwaliteit van hun bodem te hebben. Het kan de teelt efficiënter, weerbaarder en minder afhankelijk van inputs maken.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes