Nederland dankzij waarschuwingssysteem minder zwaar getroffen door vergelingsvirus
Frankrijk is zwaar getroffen door het vergelingsvirus: hier vielen de hectareopbrengsten maar liefst 30 procent lager uit. De Britse bietentelers moesten het doen met een kwart minder bieten per hectare, in Polen was sprake van een verlies van 20 procent en in Duitsland werd 15 procent minder geoogst. „Daarmee zitten deze landen weer op opbrengsten van 15 tot 20 jaar geleden”, zegt voorzitter Dirk de Lugt van Royal Cosun.
Schadedrempel
In Nederland waren de gevolgen van vergelingsvirus ook merkbaar, maar duidelijk minder erg dan in de omringende landen. Volgens De Lugt is dit vooral te danken aan het waarschuwingssysteem dat vorig jaar is opgestart. Telers kregen dankzij dit systeem inzicht in of in hun regio de schadedrempel voor bladluizen is overschreden en of een bespuiting nodig is.
De verwachting is dat het Europese bietenareaal dit jaar zal krimpen met circa 3 procent. In Frankrijk wordt een krimp van 5 procent voorzien. Het Nederlandse areaal blijft vrijwel gelijk.
Het vergelingsvirus heeft vorig jaar in grote delen van Europa geleid tot lagere hectareopbrengsten in de bietenoogst. Opvallend hierin was dat Nederland beduidend beter uit de bus kwam dan veel andere landen. Volgens Cosun Beet Company was dit vooral te danken aan het waarschuwingssysteem dat in 2019 is opgestart. Nederlandse bietentelers oogstten vorig jaar gemiddeld 82,6 ton bieten per hectare. In 2019 was dat 84,0 ton, in 2018 was dat slechts 76,0 ton. De gemiddelde suikeropbrengst in deze drie jaren zat net boven 13 ton per hectare. Het suikergehalte over de afgelopen campagne was met 16,1 procent bijzonder laag.
Verbod neonicotinoïden
Het was niet voor het eerst dat een waarschuwingssysteem voor het vergelingsvirus werd opgezet. In 1959 is zo’n systeem opgestart, waarbij van mei tot half juli wekelijks luizen werden geteld op 200 percelen in Nederland. Deze gegevens werden verwerkt bij het IRS en wanneer het nodig was, omgezet in waarschuwingskaarten. Toen neonicotinoïden werden gebruikt in het pillenzaad als bescherming tegen onder meer bladluizen werd deze dienst overbodig. In 2002 is de waarschuwingsdienst dan ook gesloten. Met het verbod op de neonicotinoïden werd de roep om een waarschuwingssysteem weer groter.