Grasklaver inpassen in bouwplan: voerproductie en bodemkwaliteit
Van Hal ziet pluspunten in grasklaver, omdat het mengsel efficiënter met stikstof is, meer (voer)eiwit van eigen bodem oplevert en die bodem verbetert. „Voor de veehouder betekent het extra droge stof en ruw eiwit. Het levert een smakelijker najaarsgras. Het bespaart daarnaast op kunstmest.”
De medewerker van de afdeling Innovatie bij ForFarmers toont extra productie in een grafiek. Daarbij komt grasklaver altijd hoger uit dan gras. Van Hal stelt dat de afwisseling van grasklaver met maïs een meerwaarde in de maïsteelt heeft. Nalevering van stikstof, goede structuur en ruimte voor verschuiven van mest naar andere percelen zijn voordelen, volgens hem.
Voor de bemesting van grasklaver kan de dierlijke mestgift naar de helft. De klaver doet het best zijn werk, als hij niet te zwaar bemest wordt. „Het advies is om anders te bemesten. Na een gehalveerde drijfmestgift kan je eventueel een kleine stikstof kunstmestgift doen of zo min mogelijk.” Van Hal raadt aan de andere nutriënten goed te monitoren, omdat er daarvan ook minder op het perceel komt dan bij hogere giften dierlijke mest. Aandachtspunten kunnen kalium en de zuurgraad (pH) zijn.
Balans
De teler kan sturen in de verhouding klaver-gras. Door het gras korter te maaien stimuleert de teler de klaver en met kunstmest stimuleert hij de grasgroei.
Voor akkerbouwers is de afweging of grasklaver of andere vlinderbloemigen of groenbemesters de voorkeur hebben afhankelijk van de doelen met de bodem of de aanwezige bodemziektes, waaronder aaltjes.
De meerprijs van klaver in het zaadmengsel is ongeveer 30 euro per hectare. De besparing op stikstof kunstmest kan tot 150 euro oplopen.
Uitwisseling tussen veehouders en akkerbouwers van vers gemaaide grasklaver of gedroogde brok ervan met dierlijke mest zijn in de biologische teelt algemeen. Ook gangbare telers werken op deze wijze wel samen. Daarbij fungeert de grasklaver als rustgewas en bodemverbeteraar voor de akkerbouwer. Het saldo van grasklaver is laag, maar het effect op het volggewas kan positief zijn en daarom meewegen in de beslissing het te telen.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes