Column: Hedwig Boerrigter: Uitdagingen blijven komen, hoe pakt u ze aan?
Een uitdaging van een andere orde is dat het gewasbeschermingsmiddelen pakket kleiner wordt. Of u het nu leuk vindt of niet, alle toekomstscenario’s gaan uit van minder chemie, en meer natuurlijke oplossingen. Hoe bereid je je daarop voor? En hoe doet u dat voor een derde uitdaging? Het GLB gaat veranderen. Met minder generieke inkomenssteun en meer steun voor vergroening en kennisontwikkeling.
Bent u klaar voor deze klimaat, milieu en natuur uitdagingen?
Velen van u wel. U doet mee aan projecten, aan studiegroepen, praat met uw adviseur, erfbetreders en met uw collega’s om uw koers uit te zetten. Nu we zoveel gedwongen binnen zitten, volgt u webinars en u leest u de vakbladen, of zoekt u online informatie op de vele platforms. En laten we hopen dat we komend seizoen weer demonstratieprojecten kunnen bezoeken, of kunnen gluren bij de buren. Allemaal manieren om kennis en kunde op te doen, over alternatieve maatregelen, nieuwe technieken, en nieuwe inzichten.
Of bent u er nog niet klaar voor?
Omdat u bijvoorbeeld te veel tegenstrijdige informatie hoort. Of omdat u niet weet u waar u beginnen moet? Of wilt u eerst een groen saldo voordat u groen kunt doen? Hoe houdt u regie en hoe krijgt u maatwerk voor uw eigen bedrijf?
Hoe dan ook, de uitdagingen blijven op u afkomen. Onontkoombaar. Het goede nieuws is: u staat er niet alleen voor. Er is ontzettend veel kennis en kunde beschikbaar. Het minder goede nieuws is: je moet wel de weg weten.
Boeren en tuinders, onderzoek en onderwijs, advies en overheid moeten samen willen werken aan effectieve kennisontsluiting, zodat u kunt vinden wie, wat, waar heeft onderzocht en ervaren in de praktijk, in uw eigen regio, op uw eigen grondsoort, voor uw type bedrijf. Zodat u aan de slag kunt gaan. Vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Niet geheel toevallig het motto van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, dat al jaren met boeren en tuinders in hun eigen gebied werkt aan bodem- en waterkwaliteit, en uw saldo daarbij net zo belangrijk vindt als milieu, klimaat en natuur. DAW werkt dan ook samen met boeren en tuinders, met onderzoekers, lectoren en practoren, met adviseurs, waterschappen, provincies en ministeries. Vorig jaar zijn bij DAW kennismatchers begonnen, voor akkerbouw, veehouderij en voor de overige teelten. Zij willen zorgen voor meer structuur en meer wegwijzers, zodat u beter de weg weet te vinden naar de voor u relevante en juiste informatie.
We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.
Albert Einstein zei al dat je problemen niet kunt oplossen met de denkwijze die de problemen heeft veroorzaakt. Ofwel, de uitdagingen van de toekomst moeten we op een nieuwe wijze aanpakken. Met nieuwe kennis, nieuwe technologie en nieuwe samenwerking. Die uitdagingen gaan wij als kennismatchers aan. Doet u met ons mee?
Hedwig Boerrigter is kennismatcher Akkerbouw bij DAW