Kans op kapot gevroren restaardappelen in Groningen het grootst
In Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen is ook niet veel sneeuw gevallen, maar in die regio’s was de koudegolf minder heftig. Gemiddeld registreerde het officiële KNMI meetstation in Maastricht van 6 tot en met 14 februari een etmaalgemiddelde van -3,8 ⁰ C. Op het officiële KNMI- meetstation in Eelde bleef het kwik in hetzelfde tijdvak steken op gemiddeld -4,2 ⁰ C. De bodemtemperatuur was al lager in Groningen, vanwege het grote verschil in luchttemperatuur in de week voor de koudegolf.
Sneeuwdek dikte
Satellietbeelden van afgelopen weekend en officiële KNMI waarnemingen van de sneeuwhoogte geven een steeds duidelijker beeld van de dikte van het sneeuwdek tijdens de koudegolf. Maandagochtend 15 februari werd in delen van Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Limburg en in Noord-Groningen geen sneeuwdek meer gemeten. Daarentegen waren op dat moment grote delen van Drenthe, Overijssel, Gelderland, Oost-Brabant en Noord-Limburg nog bedekt onder een laag sneeuw van minstens 5-10 centimeter.
Onder een gesloten sneeuwdek is de bodemtemperatuur niet of nauwelijks onder het vriespunt gedaald, blijkt uit bodemtemperatuur data van AppsforAgri, gebaseerd op Fieldmate apparatuur, en AgroExact. Ook grond-en gewaslaboratorium Eurofins en het KNMI hebben geen bodemtemperaturen ver onder nul gemeten bij een gesloten sneeuwdek.
Bodemstructuur verbetering
De koudegolf verdiende het predicaat landelijk op 0,1 ⁰ C na niet, gemeten in de Bilt. Volgens agrometeorologisch specialist Erno Bouma moet het effect van de koudegolf op de bodemstructuur sowieso niet worden overdreven. „Op plaatsen waar geen of weinig sneeuw lag, zal de toplaag mooi verweerd zijn. De ploegzool is hooguit sporadisch op een enkele plaats doorbroken.” Volgens Bouma is bodemverdichting rond de ploegzool op 25-30 centimeter ook niet het grootste probleem maar verdichting door zware machines op meer dan een halve meter diepte in de grond.