‘Biologisch en gangbaar gaan prima samen’
Het bedrijf is flink in omvang gegroeid sinds Gé en zijn vrouw Nienke het halverwege de jaren negentig overnamen. In die tijd was het nog een gangbaar akkerbouwbedrijf van 70 hectare, met een vrij standaard Flevolands bouwplan. In 2005 schakelden ze deels om naar biologisch, om hun bedrijf te verbreden. „Ik denk dat we één van de eersten waren die beide gingen doen: biologisch en gangbaar naast elkaar. We werkten toen al veel samen met biologische boeren in de buurt. Dus we wisten enigszins waar we aan begonnen. Maar we vonden het een te groot risico om alles ineens om te schakelen.” Beide takken bleven vervolgens verder groeien, qua teeltoppervlak ruwweg in de verhouding een kwart bio en driekwart gangbaar. De op- en overslagfaciliteiten zijn daarbij altijd gescheiden gebleven, op verschillende locaties.
'Een hoop handwerk'
Hoewel poten en rooien de meest hectische momenten zijn op het bedrijf, ligt de piek qua arbeidsuren in de zomermaanden, wanneer de onkruidbestrijding in de bioteelt op het hoogtepunt is. „Ondanks nieuwe schoffeltechnieken, blijft er nog altijd een hoop handwerk over. Tussen half mei en begin augustus zijn er minimaal twaalf losse krachten op het bedrijf. Dat kan op piekmomenten oplopen tot 36 mensen, voornamelijk uitzendkrachten.”
Lees de volledige reportage over het bedrijf van Van der Weijden in het vakblad Akkerwijzer van februari. Vraag hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Agrio
Beeld: Peter Hammink