WUR: ‘Veel bladluizen afgestorven dankzij vorst, minder problemen met PVY in aardappelen’
„We hebben enkele dagen met -7 graden gehad. Dat leidt tot een flinke afname van het aantal bladluizen. Bij -3 gaan er al heel veel dood.” Bij temperaturen rond het vriespunt kunnen de luizen nog wel overleven. Helemaal bladluisvrij zal het niet worden. „De eitjes overwinteren wel op de winterwaard. Die komen later alsnog.”
Dat er meer percelen groen de winter in gaan als gevolg van NKG of wintergroenbemesters hoeft geen bedreiging te zijn voor de overleving van bladluizen, zei Van Rozen. „Als de groenbemester wordt ondergewerkt, sterft het blad af. De bladluizen gaan dan ook dood, het zijn heel tere beestjes. Ik verwacht van die luizen geen last meer.”
Binnen de Pootaardappel Academie zijn in de afgelopen jaren meerdere proeven gedaan op het gebied van bladluizen en virus. Daarbij is onder meer onderzocht wat de effecten zijn van verschillende spuitschema’s. Hier kwam echter geen eenduidig advies uit naar voren, zei Johnny Remijn. Gekeken naar de resultaten bij de eerste selectieronde sprong alleen het onbehandelde veld er negatief uit. „Iets doen is dus al veel beter dan niets. Maar er waren geen grote verschillen zichtbaar tussen de verschillende middelencombinaties. Het blijft lastig.”
Ook in België is virusdruk hoog
Ook in België is de virusdruk hoog, vertelde Kürt Demeulemeester, onderzoeksleider akkerbouw van het Belgische Inagro, tijdens de webinar. En dat terwijl, net als in Nederland, het middelenpakket steeds smaller wordt. In 2018 en 2019 waren er veel problemen met PVY in het Belgische uitgangsmateriaal en in de nacontrole waren er meer klasseverlagingen. In 2019 was 30 procent van de declasseringen het gevolg van virus. „De cijfers van 2020 heb ik nog niet, maar ik verwacht een zelfde beeld.”
In België zijn ook proeven gedaan met alternatieve luisbestrijders, zoals pepermuntolie, of strobedekking over de aardappelrug. Beide methodieken toonden volgens Demeulemeester in de demovelden geen meerwaarde. Minerale olie werkte daarentegen wel goed.
Het aardappelvirus Y leidt tot aanzienlijke economische schade in de aardappelteelt. Het aantal partijen dat bij nacontrole besmet is met PVY neemt de laatste jaren sterk toe. PVY wordt door bladluizen van zieke naar gezonde planten overgebracht.